Катування геїв у Чечні: проти близького оточення Кадирова подали позов до суду Німеччини

Дата: 19 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Правозахисні організації подали позов до суду Німеччини проти близького оточення глави Чечні Рамзана Кадирова. Посадовців та силовиків звинувачують у переслідуванні гомосексуальних людей.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: АР

Ще у квітні 2017 року журналісти “Нової газети” повідомили, що в Чечні переслідують, катують та вбивають геїв. Тоді посадовці заперечували цю інформацію, а очільник регіону Рамзан Кадиров називав усі новини на цю тему “провокацією”. Медіа розповідали про щонайменше чотири “в’язниці” на території регіону, які організували в будівлях силових відомств.

Європейський центр конституційних прав і прав людини та Російська ЛГБТ-мережа, які підготували позов, звинувачують чеченських військових та посадовців у незаконних арештах, тортурах, сексуальному насильстві та підбурюванні до вбивства щонайменше 150 осіб.

Скаргу щодо колишнього начальника поліції міста Аргун Аюба Катаєва, віцепрем’єра Чечні Абузайда Вісмурадова, а також спікера парламенту регіону Магомеда Даудова подали в лютому поточного року. Імена ще двох людей журналісти не називають. 

Відомо, що законодавство Німеччини дозволяє притягнути до відповідальності за злочини проти людяності, навіть якщо їх скоїли в іншій країні.

Нагадаємо, що минулого року американський канал НВО показав фільм “Ласкаво просимо до Чечні”, у якому журналісти розповіли історії геїв, лесбійок та трансґендерів з російського регіону, переслідуваних на батьківщині через сексуальну орієнтацію. Після 2017 року хвиля переслідувань у регіоні не припинилася. Так, у січні 2019-го російські правозахисники з ЛГБТ-мережі заявили про нові факти жорстоких поводжень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter