У Чечні нова хвиля переслідування геїв: російські активісти розповідають про вбитих

Дата: 14 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Російські правозахисники з “ЛГБТ-мережі” повідомили про нову хвилю переслідувань ЛГБТ-людей на території Чеченської республіки.

Відповідну заяву вони опублікували на офіційному сайті.

У квітні 2017 року журналісти “Нової газети” повідомили, що в Чечні переслідують, катують та вбивають геїв. Тоді чиновники заперечували інформацію журналістів, а голова регіону Рамзан Кадиров називав усі новини на цю тему “провокацією”. Медіа повідомляли про щонайменше чотири “тюрми для геїв” на території Чечні, які організували в будівлях російських силовиків.

Лише за минулий рік із Чечні до інших країн виїхали 114 геїв та їхніх рідних, яких на території республіки переслідували силовики. Незважаючи на масштаби каральної кампанії, жоден із чеченців не звернувся до російських правоохоронних органів; громадянин Росії Максим Лапунов виступив єдиним таким заявником. Проте після погроз у листопаді 2018 року він виїхав з Росії разом із сім’єю.

Наразі російські ЛГБТ-активісти повідомили, що з кінця грудня минулого року в регіоні незаконно затримали щонайменше 40 чоловіків і жінок, причому двоє чоловіків померли від катувань. Затримують ЛГБТ-людей правоохоронці: в них відбирають документи, погрожують фальсифікацією кримінальних справ проти них і їхніх родичів, змушують підписувати чисті бланки протоколів допитів.

За інформацією ЛГБТ-мережі, нова хвиля переслідувань почалася після затримання адміністратора групи “ВКонтакте”, в якій спілкувалися кавказькі геї. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter