ПАРЄ вже цієї осені може підтримати резолюцію, якою визнають режим у Росії диктатурою

Дата: 14 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи може підтримати резолюцію, якою визнають чинний російський режим диктаторським, вже під час осінньої сесії. 

Про це розповіла заступниця Голови Комітету Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук

Фото: wikimedia

Документ напередодні підтримала більшість у Комітеті ПАРЄ з юридичних питань і прав людини. Члени комітету висловили занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до російської конституції, внесених у липні 2020 року. 

Ці зміни дозволили Путіну залишатися на посаді до 2036 року, а голосування щодо цього проводили декілька днів поспіль, зокрема, змушуючи людей заповнювати бюлетені у багажниках авто та на колодах. Венеційська комісія ще у 2021-му визнала внесення цих поправок порушенням як внутрішніх російських, так й міжнародних норм.

Упевнена, що буде політична воля проголосувати за цю резолюцію у Парламентській асамблеї Ради Європи… Лише питання у тому, хто вийде із зали під час голосування, хто утримається, бо навряд чи буде багато охочих натиснути червону кнопку, у такий спосіб ніби стверджуючи, що Росія — це демократія, а не диктатура”, – каже Кравчук. 

Фото: Stiftung Wissenschaft und Politik

У резолюції, яку в ПАРЄ можуть підтримати цієї осені, йдеться також про підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для російського керівництва, включно з Путіним. Покарати їх мають за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17.

Нагадаємо, що в Офісі генпрокурора України планують до кінця року стати на крок ближче до переслідування найвищого політичного та військового керівництва Росії. 

Українські правоохоронці вже виносять підозри російським високопосадовцям, звинувачуючи їх, наприклад, у посяганні на територіальну цілісність та недоторканність України або ж у веденні агресивної війни. Підозру за останньою статтею мають усі сенатори Ради Федерації федеральних зборів РФ. 

Переглянути повний список підозрюваних у магістральній справі “24 лютого” можна за посиланням

Як відомо, до повномасштабної фази війни, відповідно до Індексу демократії за 2021 рік від Economist Intelligence, Україна отримала 8,25 балів у категорії “Виборчий процес та плюралізм”. Це свідчить “про функціонування електоральної демократії на рівні країн ЄС”.

Фотографія обкладинки: Konstantin Zavrazhyn

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter