ПАРЄ ухвалила рішення про виключення Росії й попросила надати Україні засоби ППО

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про виключення Росії з організації, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору.

Про це стало відомо під час відеотрансляції засідання 15 березня.

dailystorm.ru

За це рішення проголосувало 216 осіб, проти жодного голосу, утрималося три. Фінальне рішення має ухвалити Комітет міністрів Ради Європи.

Під час розгляду резолюції надійшло повідомлення про те, що Росія, розуміючи, яким буде рішення щодо неї, подала до Страсбурга заяву про самостійний вихід.

“Але це не зупиняє наших планів, не перериває процедури”, – прокоментував це президент ПАРЄ Тіні Кокс.

В ухваленому документі ПАРЄ рекомендує припинити членство РФ у Раді Європи через несумісність дій Росії з принципами організації. Водночас через те, що країна до кінця нинішнього року формально лишається учасником організації, тут попросили пришвидшити розгляд позовів проти Росії в Європейському суді з прав людини.

Cпершу ПАРЄ планувала відхилити всі поправки, що стосуються створення безпольотної зони, надання Україні військової допомоги тощо. Аргументували це тим, що Рада Європи не опікується безпековими питаннями.

Проте після дискусії ПАРЄ підтримала компромісну формулу: закликала всі держави, що лишилися в організації після вигнання Росії, “розглянути можливість збільшення їхньої допомоги Україні в її зусиллях з посилення захисту своєї території, включно з її повітряним простором, щоб зменшити людські втрати та трагічні гуманітарні наслідки загарбницької війни з боку Росії”.

Попри вихід Росії з організації Парламентська асамблея Ради Європи прагне продовжити підтримку недержавних інституцій, які протидіють диктатурі Путіна.

Водночас ПАРЄ одноголосно ухвалила поправку про те, щоб офіційно визнати Придністров’я зоною російської окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter