ПАРЄ одноголосно проголосувала за визнання Придністров’я зоною російської окупації

Дата: 16 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила поправку до рішення про виключення РФ з організації щодо офіційного визнання Придністров’я зоною російської окупації.

Про це 15 березня повідомила “Європейська правда” з посиланням на відеотрансляцію засідання ПАРЄ.

Парад у Придністров’ї. Джерело: defence-ua.com

Представники Молдови не були співавторами правки, але, судячи з підсумків голосування, заперечувати проти визнання окупації не стали.

Напередодні члени ПАРЄ від Румунії, України, Франції, Естонії, Великої Британії, Грузії та Туреччини запропонували асамблеї офіційно визнати російську окупацію частини Молдови. Рішення пропонує задекларувати, що раніше “РФ вчинила акт військової агресії проти Республіки Молдова та, відповідно, окупацію її Придністровського регіону”.

До цього рішення в Раді Європи Придністров’я називали щонайбільше територією “під ефективним контролем РФ”. Документи РЄ та інших організацій узагалі уникали формулювань щодо статусу.

Придністров’я оголосило про суверенітет 1990 року. Після цього між Молдовою та самопроголошеною республікою почалися бойові дії, які тривали до літа 1992-го. Цього ж року до Придністров’я ввели контингент російських миротворчих сил.

Конфлікт політично досі не врегульовано, незалежність Придністров’я не визнається світовою спільнотою.

Загалом на території невизнаної республіки перебуває близько тисячі російських військових, а також незаконні військові формування чисельністю 7–8 тисяч осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter