Парламентський комітет підтримав законопроєкт, що передбачає створення військових адміністрацій у Криму

Дата: 03 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні до першого читання схвалили законопроєкт, що передбачає створення військових адміністрацій у Криму.

Про це інформує Представництво президента України в АРК та м. Севастополі.

Відповідний проєкт закону “Про внесення змін до Закону України “Про правовий режим воєнного стану” щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі” (№11064) від 4 березня 2024 року розглянули на засіданні Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки України,

“Через те що державні органи влади фактично не працюють з початку тимчасової окупації, а відновити їх роботу одразу після звільнення Криму не вдасться, проєкт передбачає можливість створення військових адміністрацій на території Криму всіх рівнів – від місцевого до республіканського рівня – та припинення повноважень тих, хто перебував на виборних посадах та державній службі”, – повідомила представниця президента України в АРК Таміла Ташева.

Як зазначають у відомстві, схвалення законопроєкту – важливий крок щодо відновлення діяльності державних органів на деокупованому півострові.

У відомстві пояснили, що цей документ є продовженням реалізації державної політики щодо реінтеграції тимчасово окупованої території, складовою якого є відновлення роботи державних інституцій після деокупації півострова. Документ розроблено на виконання Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим” (закон № 3334-IX), який парламент ухвалив у переддень третього саміту Кримської платформи 23 серпня 2023 року.

Нагадаємо, у липні 2024 року в Представництві президента України в Автономній Республіці Крим розповіли про перший реінтеграційний крок, а саме, як відбуватиметься відновлення української влади у звільненому від російських окупантів Криму. Також у відомстві пояснили, що робитимуть з “документами” та правочинами після деокупації Криму

Як відомо, 2023 року Представництво президента України в АРК спільно з Національним агентством з питань державної служби та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціювало експериментальний проєкт із формування резерву працівників для деокупованих територій.

Станом на кінець травня 2024 року понад 2 500 державних службовців записалися до експериментального проєкту з формування кадрового резерву для деокупованих у майбутньому територій України.

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

2023 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України” (реєстр. № 9591). ZMINA детально розповіла, що саме передбачає закон, чому правозахисники закликають його ухвалити і як він допоможе реінтеграції звільнених територій та українській економіці.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter