Парламентська робоча група працює над моделлю ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду – Корнієнко

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Парламентська робоча група при Комітеті Верховної Ради з правоохоронної діяльності працює над моделлю ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС) з тим, щоб Україна виконала свої міжнародні зобов’язання. 

Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко у відповідь на запитання журналіста ZMINA про перспективи членства України в МКС під час конференції у Києві “UA: Війна. Недоспівана колискова”. 

Олександр Корнієнко

За його словами, питання членства України в Міжнародному кримінальному суді “потрібно вирішувати частинами”

“У нас фаховий профільний комітет (Комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності. – Ред.), де створена робоча група, яку заснував міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Ця група давно вже працює, куди входять військові, цивільні фахівці та представники правоохоронної системи. Ми працюємо над тим, щоб якомога швидше виконати наші міжнародні зобов’язання і щоб в нас була правильна для України модель ратифікації таких важливих міжнародних зобов’язань”, – повідомив політик.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Київський національний університет імені Т. Шевченка, Києво-Могилянська академія та Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого закликали українську владу якнайшвидше ратифікувати Римський cтатут Міжнародного кримінального суду, щоб Україна стала членом цього суду.

Раніше німецький юрист із міжнародного права, професор Університету Ерлангена – Нюрнберга Крістоф Заферлінг назвав “величезною політичною помилкою України” те,  що вона так і не стала членом Міжнародного кримінального суду. Він переконаний – Україна швидко має приєднатися до МКС, щоб надіслати світовій спільноті сигнал, що вона визнає уявлення, які мають Західна Європа, Південна Америка та значна частина Африки, й підпорядковується цим уявленням та принципам. 

Як відомо, Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню до відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочин проти людяності, скоєні в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter