Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом та засудила рашизм

Дата: 22 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея НАТО одностайно визнала злочини Росії проти України геноцидом, а терористичний режим у РФ – рашизмом.

Про це розповів голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

Чернєв каже, що декларація, ухвалення якої домагалась українська делегація, матиме далекоглядні політичні наслідки. 

“Це наша дипломатична перемога. Всі наші ключові побажання щодо фінального тексту декларації враховані. Там є і підтримка міжнародного трибуналу, і допомога Україні до перемоги і після неї, і засудження ідеології рашизму, і відновлення територіальної цілісності, і санкції, і репарації, і план Маршалла, і багато іншого”, – додає він.

Парламентська асамблея НАТО також закликала уряди своїх країн “відкрито оголосити на саміті у Вільнюсі про те, що Україна стане членом Альянсу і погодити наступні конкретні кроки для вступу України до НАТО”.

“Фундамент до саміту НАТО у Вільнюсі закладений. Парламентарі країн Альянсу свою позицію висловили. Тепер справа за урядами”, – підсумовує Чернєв. 

Торік парламентська асамблея НАТО визнала Росію державою-терористом та закликала судити її за війну з Україною. 

Нагадаємо, що раніше Верховна Рада України офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії та закликала ООН, ЄС та уряди демократичних країн підтримати засудження політики рашизму. 

Слово поки не загальновживане, але, наприклад, торік у квітні, звертаючись до українців, президент Володимир Зеленський використав саме його, щоб описати те, що робить Росія в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter