Парламент прийняв закон про реінтеграцію Донбасу

Дата: 18 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” (№ 7163).

За відповідне рішення проголосували 280 народних депутатів.

Перед прийняттям протягом двох днів депутати розглянули та проголосували близько 650 правок до законопроекту.

Наразі немає повного тексту прийнятого закону, але раніше правозахисники застерігали, що законопроект в редакції станом на 15 січня містив норми, які загрожують дотриманню прав людини на Донбасі.

Так за словами експертки Центру інформації про права людини Альони Луньової законопроект спочатку мав переважно політичний характер – документ декларував той факт, що Росія є державою-агресором, а частина території Луганської та Донецької областей – окупованою. Втім під час доопрацювання Комітетом з питань національної безпеки і оборони текст проекту закону зазнав значних змін.

З детальним аналізом законопроекту в редакції на 15 січня  можна ознайомитись за посиланням.

 

Зокрема, законопроект наділяє військових, правоохоронців та інших осіб, що пов’язані з питаннями оборони та нацбезпеки, широким колом повноважень без будь-якого ефективного механізму контролю.

“Це право застосовувати зброю, затримувати, перевіряти документи не тільки тих, хто вчиняє правопорушення, але й тих, хто “перешкоджає виконанню вимог”. Наявність таких повноважень у купі із правом обмежувати або забороняти рух транспорту, проникати в житлові будинки та інші приміщення, використовувати транспортні засоби громадян є передумовою для зловживань та перевищення повноважень. Більше повноважень отримають і органи прокуратури”, – пояснила виконавча директорка благодійного фонду “Восток SOS” Олександра Дворецька.

За словами координаторки адвокації БФ “Право на захист” Дарини Толкач, однією з найбільш неоднозначних норм, прописаних в законі, є необхідність отримання спеціального дозволу для перебування на поки що конкретно невизначеній території, де здійснюються заходи із забезпечення національної безпеки і оборони.

Отримати дозвіл можна буде в командувача об’єднаних сил, що, на думку експертки, призведе до суттєвого обмеження свободи пересування цивільних та представників гуманітарних організацій, які допомагають людям, що живуть у близькості до лінії зіткнення. Наразі у “сірій зоні” вздовж лінії зіткнення у межах Донецької та Луганської областей проживає не менше 800 тисяч осіб.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Михайло Чаплига додав, що в тексті законопроекту є багато суперечностей із Конституцією. Зокрема незрозумілий термін, який фактично є замінником “військовому стану”.

“Тобто, якщо закон ухвалять, буде запроваджений військовий стан без відповідної процедури – держава зможе обмежувати права громадян як при воєнному стані, але виконувати свої обов’язки буде як у мирний час”, – підкреслив він.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter