Парламент закликали не підтримувати закону “про п’ять запитів”, що порушує право на доступ до інформації

Дата: 23 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Народних депутатів закликали не ухвалювати законопроєктів, які суперечать міжнародним стандартам доступу до інформації та звужують інформаційні права громадян, зокрема відкликати проєкт закону №3660 та доопрацювати проєкт закону №2228 із залученням експертів.

Відповідне звернення опублікували на платформі “Доступ до правди”.

На початку червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 2228, яким передбачено внесення змін до Закону України “Про доступ до публічної інформації” щодо скорочення термінів на оприлюднення проєктів актів із 20 робочих днів до 10 календарних днів. Згодом народний депутат від “Слуги народу” Анатолій Остапенко зареєстрував у парламенті законопроєкт №3660 про внесення змін до Закону України “Про доступ до публічної інформації” щодо надання відповідей на запити.

Згідно з документом, запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується вона його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту. Водночас кількість таких запитів на інформацію від одного запитувача не може перевищувати п’яти на тиждень. Перевищення кількості запитів буде вважатись “зловживання правом на доступ до інформації”, за яке в законопроєкті запроваджується відповідальність. 

Правозахисники наголошують, що положення обох законопроєктів справляють негативний вплив на право українців на доступ до інформації та участь у демократичному та прозорому процесі ухвалення рішень, а особливу увагу викликає пропозиція запровадити відповідальність за так зване зловживання правом на доступ до інформації. 

“Запровадження такої відповідальності може мати “охолоджувальний ефект” на свободу слова в Україні та використовуватись як інструмент обмеження доступу до публічної інформації. Це особливо очевидно з огляду на те, що законодавство України у сфері доступу до публічної інформації не містить переліку дій чи бездіяльності, які вважаються “зловживанням правом”, що дасть можливість розпорядникам інформації застосовувати це обмеження на свій розсуд. Відповідно, створюються передумови для зловживання і штучного обмеження права на доступ до публічної інформації”, – кажуть підписанти звернення. 

Нагадаємо, що минулого року Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини попросив жінку, яка скаржилася на порушення права на доступ до інформації, не турбувати через цю проблему його представників. Цікаво, що саме Омбудсман контролює забезпечення права українців на доступ до інформації.

Також у серпні минулого року Офіс президента Володимира Зеленського не приймав надісланих електронною поштою звернень від громадян та не відповідав на журналістські інформаційні запити. Експерти тоді розповідали, що так відомство порушує одразу кілька законів України.

Нещодавно Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів. З огляду на те, що конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна фактично запустила в дію цей міжнародний документ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter