Рада зі свободи слова при ОП рекомендує ратифікувати Конвенцію про доступ до офіційних документів

Дата: 20 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при Офісі президента рекомендує владі ратифікувати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів, відому як Тромська конвенція.

Про це йдеться на офіційному сайті президента. 

 

Рада Європи ухвалила Конвенцію про доступ до офіційних документів ще у 2009 році. Документ, який розробляли експерти 15 країн-членів РЄ, ґрунтується на попередніх міжнародних напрацюваннях у питанні доступу до публічної інформації.

Конвенція складається з 22 статей, у яких, зокрема, йдеться про те, що: 

  • держава гарантує право кожному, без дискримінації за будь-якою ознакою, на доступ, за вимогою, до офіційних документів;
  • людина, яка хоче отримати доступ до офіційного документа, не зобов’язана вказувати підстави для отримання доступу;
  • заявник може зберегти анонімність, окрім випадків, коли розкриття особи є необхідним для опрацювання запиту;
  • ознайомлення з офіційними документами в приміщеннях державного органу є безкоштовним.

За словами представниці Офісу Ради Європи в Україні Галини Смірнової, станом на січень 2020 року конвенцію вже ратифікували дев’ять країн – Швеція, Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія та Литва. Вісім країн, включно з Україною, підписали Тромську конвенцію, але ще не ратифікували її.

Смирнова додала, що з огляду на те, що конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна може ввійти в історію, запустивши в дію цей важливий міжнародний документ.

“Українське законодавство про доступ до публічної інформації сьогодні є одним із найпрогресивніших у світі, й ратифікація конвенції не спричинить істотних законодавчих змін. Але така ситуація далеко не у всіх країнах. Таким чином, ратифікація конвенції Україною та запуск її в дію на міжнародному рівні є можливістю для нашої країни експортувати свої практики до інших країн”, – підкреслив секретар Ради з питань свободи слова та захисту журналістів Вадим Міський.

Рада з питань свободи слова вже рекомендувала українському МЗС якнайшвидше подати необхідні документи щодо ратифікації конвенції на підпис Володимирові Зеленському, а самому главі держави – внести до парламенту законопроєкт про ратифікацію документа. 

Нагадаємо, що минулого року Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини попросив жінку, яка скаржилася на порушення права на доступ до інформації, не турбувати через цю проблему його представників. Цікаво, що саме Омбудсман контролює забезпечення права українців на доступ до інформації.

Також у серпні минулого року Офіс президента Володимира Зеленського не приймав надісланих електронною поштою звернень від громадян та не відповідав на журналістські інформаційні запити. Експерти тоді розповідали, що так відомство порушує одразу кілька законів України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter