Парламент ухвалив закон про покарання за воєнні злочини

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні закон, що має гармонізувати Кримінальний кодекс України з міжнародним кримінальним правом та дозволить карати винних у воєнних злочинах. 

Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

Фото: з відкритих джерел

У пояснювальній записці автори документа вказують, що ситуацію, внаслідок якої Україна позбавлена можливості здійснювати ефективний контроль над тимчасово окупованими територіями, кваліфікують як міжнародний збройний конфлікт, а тому щодо такого стану діють норми міжнародного гуманітарного права, серйозні порушення якого визнають міжнародними злочинами, передусім воєнними.

“Окрім воєнних злочинів, на окупованих територіях України вчиняються й інші різновиди міжнародних злочинів – так звані злочини проти людяності. Потерпілі від вказаних злочинів обчислюються тисячами. Проте винним у вчиненні більшості з них наразі вдається уникати кримінального переслідування, що серед іншого обумовлено невідповідністю законодавства України про кримінальну відповідальність положенням міжнародного кримінального і гуманітарного права. Іншими словами, через відсутність складу відповідного злочину в Кримінальному кодексі України як підстави кримінальної відповідальності”, – наголошують вони.

Ухвалений закон вносить зміни до статті 8 кодексу та запроваджує принцип універсальної юрисдикції щодо злочинів агресії, геноциду, злочинів проти людяності та воєнних злочинів. Тобто притягнення винних до відповідальності за такі злочини не буде пов’язане з місцем скоєння злочину, громадянством, постійним місцем проживання підозрюваного чи потерпілого або шкодою національним інтересам держави.

Нагадаємо, що у вересні 2020 року парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт про воєнних злочинців. Потерпілі від катувань під час російсько-української війни неодноразово закликали парламент ухвалити документ. Пункт про ухвалення закону містився й у Дорожній карті подолання наслідків російсько-української війни, яку готували правозахисники. З такими самими закликами до України виступали й у ПАРЄ.

До другого читання до законопроєкту надійшло 123 правки. Проти переслідування за воєнні злочини й злочини проти людяності в Криму та на Донбасі виступили, зокрема, депутати від “Європейської солідарності” та “Опозиційної платформи – За життя”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter