Парламент Уельсу визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

25 жовтня представники парламенту Уельсу – Сенедду підтримали резолюцію щодо визнання Голодомору 19321933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомили у пресслужбі посольства України у Великій Британії.

Джерело: пресслужба МВС України

Ми вдячні парламенту Уельсу та міністру конституції Уельсу Міку Антоніву за визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні геноцидом проти українців“, – йдеться в повідомленні.

У посольстві України також зазначили, що це важлива віха у відновленні історичної справедливості та підвищенні обізнаності світової спільноти про мільйони безневинних жертв.

У резолюції вказано, що парламент Уельсу вважає Голодомор “заздалегідь спланованим злочином, вчиненим і очолюваним Сталіним та радянським урядом проти народу України“, та визнає його актом геноциду.

У документі також відзначено вирішальну роль валлійського журналіста Гарета Джонса у приверненні уваги світової спільноти до жорстокості Голодомору й підтверджує підтримку народу України в його боротьбі проти російської агресії.

Нагадаємо, наприкінці липня представники італійського сенату визнали Голодомор 1932–33 років геноцидом українського народу. Документ підтримали 130 членів сенату, ще чотири утрималися, проти не висловився жоден.

Також наприкінці червня парламент Хорватії одноголосно ухвалив декларацію, якою визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Голодомор визнала геноцидом українського народу Словаччина.

Розгляд питання про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу активізувався в низці країн після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter