У Сенаті Італії визнали Голодомор 1932–33 років геноцидом українського народу

Дата: 27 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Представники італійського Сенату визнали Голодомор 1932–33 років геноцидом українського народу. Документ підтримали 130 членів Сенату, ще чотири утрималися, проти не висловився жоден.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Я вдячний Сенату Італії за визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Цей важливий крок відновлює історичну справедливість, вшановує мільйони жертв і застерігає майбутні покоління від злочину геноциду”, – написав Кулеба.

Італійські сенатори в резолюції зазначили, що у 1932–1933 роках СРСР на чолі з Йосипом Сталіним “навмисно спровокував голод, який спричинив мільйони смертей, переважно селян та дрібних землевласників”, серед цивільного населення України.

“Пам’ять про Голодомор та радянські злочини проти українського народу набуває ще більшого значення сьогодні у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність”, – підкреслюється в документі.

Відповідно, ухвалена резолюція зобов’язує Сенат Італії визнати Голодомор геноцидом з ухваленням будь-якої подальшої ініціативи за погодженням із Палатою депутатів, урядом, європейськими та міжнародними інституціями.

Нагадаємо, наприкінці червня парламент Хорватії одноголосно ухвалив декларацію, якою визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Станом на сьогодні Голодомор 19321933 років офіційно визнали геноцидом українського народу 34 країни світу, католицька церква та Вселенський патріархат.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Голодомор визнала геноцидом українського народу Словаччина.

Розгляд питання про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу активізувався в низці країн після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter