Парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт Зеленського про ВРП

Дата: 19 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5068 про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Reuters

Рішення підтримало 245 народних депутатів. За задумом Зеленського, чинних членів ВРП має перевіряти на доброчесність новий орган – Етична рада, до складу якої ввійдуть три судді, визначені Радою суддів, і три міжнародні експерти, запропоновані міжнародними організаціями, що сприяють судовій реформі та протидії корупції.

Члена ВРП можуть відсторонити від посади після встановлення факту недоброчесності, а вже після цього може звільнити суб’єкт, який його призначив. Етична рада також має перевіряти на доброчесність усіх майбутніх членів ВРП, а призначити на посаду зможуть тільки тих, які отримали позитивні характеристики від Етичної ради.

Окрім цього, у Вищій раді правосуддя мають створити службу дисциплінарних інспекторів, яких наділять повноваженнями розслідувати дисциплінарні проступки суддів і подавати їх ВРП для розгляду. Наразі такі функції виконують самі члени ВРП.

Напередодні Венеційська комісія надала терміновий висновок, у якому загалом схвально оцінила викладені в документі ідеї, однак наголошувала, що законопроєкт є частковим заходом і не передбачає цілісної реформи судової системи. Фахівці підкреслювали, що в законі мають чітко викласти критерії професійної етики та доброчесності, яким повинні відповідати члени ВРП, а дію мандата міжнародних експертів мають розширити до шести років. Вони зауважували також, що закон має надавати Етичній раді слідчі повноваження щодо його роботи, а під час добору членів ВРП можна застосувати правила добору суддів Вищого антикорупційного суду. 

Фото: з відкритих джерел

Тримісячний термін, який, згідно із законом, є в Етичної ради для перевірки чинних членів Вищої ради правосуддя, експерти називали нереалістичним. Венеційка рекомендувала позбавити парламентський Комітет з питань правосуддя обов’язку укладання переліку кандидатів на посади членів ВРП. Натомість цю роботу хочуть доручити Етичній раді. 

Етична рада, згідно з рекомендаціями, має й надавати висновки про невідповідність посаді до НАЗК та НАБУ. На думку фахівців, Етична рада повинна ухвалювати рішення більшістю в чотири голоси, а два з них мають бути від міжнародних експертів. Оскаржувати рішення Етичної ради пропонують у Верховному Суді.

До другого читання депутати мають доопрацювати законопроєкт згідно з висновком Венеційської комісії. 

Нагадаємо, що Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. Однак відомо, що члени ВРП часто ігнорують інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Вища рада правосуддя також відправляє у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фото обкладинки: zib.com.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter