Парламент ратифікував Конвенцію про доступ до офіційних документів

Дата: 20 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Про це повідомили на сайті парламенту.

Рада Європи ухвалила Конвенцію про доступ до офіційних документів ще у 2009 році. Документ, який розробляли експерти 15 країн-членів РЄ, ґрунтується на попередніх міжнародних напрацюваннях у питанні доступу до публічної інформації.

Конвенція складається з 22 статей, у яких, зокрема, йдеться про те, що: 

  • держава гарантує право кожному без дискримінації за будь-якою ознакою на доступ за вимогою до офіційних документів;
  • людина, яка хоче отримати доступ до офіційного документа, не зобов’язана вказувати підстави для отримання доступу;
  • заявник може зберегти анонімність, окрім випадків, коли розкриття особи є необхідним для опрацювання запиту;
  • ознайомлення з офіційними документами в приміщеннях державного органу є безкоштовним.

Ратифікувавши конвенцію, Україна наголосила, що внаслідок збройної агресії Російської Федерації виконання зобов’язань, передбачених документом, на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі не гарантується до повного відновлення конституційного ладу там. 

Відомо, що станом на січень 2020 року конвенцію ратифікували дев’ять країн – Швеція, Боснія і Герцеговина, Естонія, Фінляндія, Норвегія, Молдова, Хорватія, Чорногорія та Литва. З огляду на те, що конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією, Україна фактично запустила в дію цей міжнародний документ.

Нагадаємо, що минулого року Офіс Уповноваженої Верховної Ради з прав людини попросив жінку, яка скаржилася на порушення права на доступ до інформації, не турбувати через цю проблему його представників. Цікаво, що саме Омбудсман контролює забезпечення права українців на доступ до інформації.

Також у серпні минулого року Офіс президента Володимира Зеленського не приймав надісланих електронною поштою звернень від громадян та не відповідав на журналістські інформаційні запити. Експерти тоді розповідали, що так відомство порушує одразу кілька законів України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter