Парламент призначив трьох членів Нацради за своєю квотою

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада 15 грудня призначила на посади членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за своєю квотою Олександра Бурмагіна, Олега Черниша та Ольгу Герасим’юк.

Про це повідомили у Нацраді. 

Олександр Бурмагін, Ольга Герасим’юк та Олег Черниш. Колаж: dostup.pravda.com.ua, telekritika.ua, ms.detector.media

На посади претендували 13 кандидатур. Рішення щодо призначення ухвалили за допомогою рейтингового голосування.

Ольга Герасим’юк – голова Нацради з 2020 року; Олександр Бурмагін – медіаюрист ГО “Платформа прав людини”, останні п’ять років розробляв законопроєкти, один з них – Закон “Про медіа”; Олег Черниш – член Нацради з 2014 року, раніше очолював департаменти з розвитку мереж мовлення телеканалу “1+1”, ТОВ “Українська цифрова телемережа” (провайдер МХ-4), телеканалу “MTV-Україна”, Нового каналу, мережі УНІКА-TV.

Кандидатуру Бурмагіна підтримали 283 депутати, Черниша – 273, Герасим’юк – 268.

П’ятирічний строк повноважень трьох членів Нацради з парламентської четвірки – Герасим’юк, Черниша та Олександра Ільяшенка – завершився 4 липня 2019-го. 31 жовтня того ж року Рада проголосувала за їхнє звільнення, проте вони виконували обов’язки до моменту призначення нових членів.

На вакантні місця заявки подали 15 осіб ще 2019 року. Після перевірки інформації про кандидатів у березні 2020 року розпочався карантин. Після відновлення можливостей для проведення конкурсу парламент поновив його; у серпні нинішнього року заявки поновили 13 кандидатів.

Нагадаємо, що Нацрада з питань телебачення та радіомовлення відтермінувала проведення конференції з обрання члена наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у правозахисній сфері, раніше запланованої на період з 15 до 19 листопада. Нову дату пообіцяли визначити після скасування в Києві червоного рівня епідемічної небезпеки.

Члена наглядової ради від громадських об’єднань у правозахисній сфері обиратимуть на місце виконавчого директора Української Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, повноваження якого завершуються 7 грудня 2021 року.

Раніше ГО “Центр інформації про права людини” (ZMINA) оприлюднив відкрите звернення до голови Нацради Ольги Герасим’юк, голови та членів Громадської комісії з питань проведення конференцій. У ньому правозахисники стверджували, що до складу Наглядової ради НСТУ своїх представників делегували фейкові правозахисні організації для обрання до цього органу свого представника.

Нацрада назвала зауваження ZMINA “тиском”, але інформацію пообіцяла перевірити.

Після перевірки до конференції допустили 32 правозахисні організації та 32 не допустили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter