Фейкові правозахисні організації хочуть обрати свого представника до Наглядової ради Суспільного

Дата: 21 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

До складу Наглядової ради Національного суспільного телебачення і радіомовлення України своїх представників делегували фейкові правозахисні організації: їхня мета – обрати до цього органу свого представника.

Про це йдеться у відкритому зверненні ГО “Центр інформації про права людини” (ZMINA) до голови Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Ольги Герасим’юк, голови та членів Громадської комісії з питань проведення конференцій.

Фото: Суспільне

Закон України “Про Суспільне телебачення і радіомовлення України” передбачає участь авторитетних та дієвих організацій громадянського суспільства в управлінні мовником через представництво в Наглядовій раді. Як пояснює голова правління Центру інформації про права людини (ZMINA) Тетяна Печончик, це відповідає найкращим європейським і світовим практикам, зокрема вимогам і стандартам Ради Європи.

Відповідно до частини 2 статті 8 вказаного закону, делегувати представників до складу Наглядової ради НСТУ мають право громадські об’єднання та асоціації, що діють не менш ніж три роки у відповідній сфері. Також їхніми членами мають бути авторитетні у відповідній сфері особи. Діяльність таких організацій повинна бути активною, а це періодична організація впродовж останніх трьох років громадських заходів щодо проблем, які існують у відповідній сфері (публічні обговорення, дискусії в професійній сфері тощо).

ГО “Центр інформації про права людини” (ZMINA), яка подала документи на участь у конференції громадських об’єднань та асоціацій для обрання члена Наглядової ради, виявила, що конкурсу неабияку увагу приділили десятки організацій, які не є ані активними в розумінні закону, ані правозахисними.

“Переважна більшість з них невідома в правозахисних колах, їхні заявки мають спільні помилки в заповненні, деякі серед своєї діяльності показують участь у виборчих кампаніях або правову підтримку спецслужб, надання непублічних та не підтверджених документально поодиноких консультацій громадянам з нез’ясованих питань, а також поодинокі заходи поза визначеним законом трирічним терміном”, – уточнюється в тексті звернення ZMINA.

Таку ситуацію автори звернення називають спробою “рейдерського захоплення” конференції суб’єктами, які не відповідають умовам закону. Захоплення, на їхню думку, може мати на меті вплив на подальшу діяльність мовника, його реформування та редакційну політику.

Правозахисники висловили сподівання, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не допустить спотворення результатів конференції та порушення законодавства й стандартів Ради Європи.

Заяви від ГО та асоціацій у правозахисній сфері для участі в обранні члена Наглядової ради оприлюднено на сайті НСТУ.

Їхній аналіз можна прочитати тут.

Нагадаємо, що Нацрада з питань телебачення і радіомовлення України приймала заяви ГО для участі в конференції з обрання члена Наглядової ради НСТУ в правозахисній сфері з 30 серпня до 13 вересня.

Наразі членом Наглядової ради НСТУ від громадських об’єднань у правозахисній сфері є виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко. Його повноваження завершуються 7 грудня 2021 року.

Фотографія обкладинки: Суспільне 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter