Парламент попередньо схвалив заборону на продаж ліків неповнолітнім

Дата: 02 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкти про заборону продажу лікарських засобів дітям та підвищення штрафів за продаж ліків особам до 14 років. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: Reuters

Депутати схвалили запровадження заборони на продаж лікарських засобів дітям віком до 14 років в аптеках. Якщо в продавця виникатиме сумнів щодо віку покупця, то він, згідно з новими правилами, зможе попросити в нього документ, що засвідчує вік. 

Законопроєкт № 5122 в березні поточного року подала група народних депутатів, серед яких голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Відбулося це невдовзі після того, як у Боярці, що під Києвом, дві учениці сьомого класу на перерві придбали в аптеці знеболювальне, яке відпускається без рецепта, а згодом випили кожна по 40 таблеток. Унаслідок цього одна школярка загинула, а другу забрали до лікарні. 

Саме цей випадок пригадують у пояснювальній записці до законопроєкту депутати, обґрунтовуючи необхідність його ухвалення. Вони також наголошують, що, за даними ВООЗ, випадки самогубства з використанням лікарських засобів посідають друге місце в переліку тих, що скоюють у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Водночас близько 60% таких самогубств вчиняють саме неповнолітні. 

Нагадаємо, що за чотири місяці в Україні 126 дітей скоїли суїцид або намагалися це зробити. Найбільше таких фактів зареєстрували в Києві та області, а найчастіше до суїцидальних настроїв, згідно з даними Генпрокуратури, схильні дівчатка. 

Фотографія обкладинки: terminovo.te.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter