Парламент підтримав спрощення вступу до вишів для жителів непідконтрольних територій

Дата: 12 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти, який спростить процедуру вступу до університетів для жителів тимчасово окупованих територій.

Про це йдеться на сайті парламенту. 

Документ підтримали 311 парламентарів. Ініціативи, пов’язані зі вступом на навчання до закладів вищої освіти, зокрема, спрямовані на підвищення рівня свідомого вибору закладів та спеціальностей вступниками, а також розширення доступу до вищої освіти для мешканців тимчасово окупованої території, зауважили автори законопроєкту в пояснювальній записці. 

Окрім питання вступу, законопроєкт має врегулювати проблему ліцензування у сфері вищої освіти. Депутати передбачають скасування ліцензій близько 100 спеціальностей. Також документ має скасувати дипломи державного зразка, ввести покарання за порушення “академічної доброчесності” та запровадити обов’язковий вступний іспит з іноземної мови.

Нещодавно міністерка освіти Ганна Новосад запропонувала надавати абітурієнтам з окупованих територій можливість вступати за спрощеною процедурою не лише до обмеженого числа українських вишів у кількох областях.

Нагадаємо, у 2018 році, за даними МОН, з окупованого Криму й окупованих частин Луганської та Донецької областей через освітні центри “Крим-Україна” і “Донбас-Україна” до українських вишів вступили 1749 абітурієнтів. У 2019 році освітні центри працювали при 35 вищих навчальних закладах України.

Водночас, згідно з аналітичною доповіддю “Освіта для Криму” Центру громадянської просвіти “Альменда”, концепція вступу абітурієнтів з окупованого Криму до українських ВНЗ не відповідає потребам вступників та призводить до їхньої дискримінації та сегрегації.

Зокрема, голова центру Валентина Потапова повідомляла про те, що міністерства, які опікуються медичними та культурними університетами, визначені в переліку, не надавали 20-відсоткової квоти для абітурієнтів з окупованих територій.

Ще однією проблемою стала неможливість створених освітніх центрів “Крим-Україна” працювати з тими абітурієнтами, які хочуть вступати до ПТУ на контрольованій території.

Також ZMINA докладно розповідала про низку причин, через які кримчани не вступають до вишів на контрольованій території. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter