Парламент Ізраїлю прирівняв загиблих партнерів ЛГБТ-військових до членів родини

Дата: 08 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Парламент Ізраїлю підтримав зміни до законодавства, щоб партнери загиблих ЛГБТ-військових мали право на такі самі пільги та виплати, як і члени родин у гетеросексуальних парах. 

Про це повідомляє Ynetnews.

Саґі Ґолан та Омер Оган. Фото: Ynetnews

В Ізраїлі немає цивільного оформлення шлюбів, тож укласти союз між євреями та неєвреями або між особами однієї статі неможливо. Водночас влада визнає такі шлюби, укладені за кордоном. 

Урівняти в правах гетеросексуальні та ЛГБТ-пари, зокрема, спонукала історія капітана запасу Саґі Ґолана і його партнера Омера Огана. Чоловіки мали укласти шлюб 20 жовтня поточного року, але Саґі загинув 7 жовтня під час нападу терористів ХАМАС. 

“Він схопив уніформу, почистив зуби, і за кілька хвилин ми були біля вхідних дверей. Він поцілував мене та сказав: “Менш ніж за тиждень”, – пригадував його партнер останню зустріч з коханим. 

Оган обурювався серед іншого реакцією військового, який прийшов повідомляти родині його партнера про смерть. 

“У всіх документах, які нам давали підписувати, не було графи для чоловіка. Усі мої запити відхиляли й казали, що я повинен звертатися через його батьків. Я дуже розлютився. Я його кохав, але я для них ніхто – і він, виходить, ніхто”, – казав він. 

Кампанію з внесення змін до законодавства країни підтримав також спікер парламенту Амір Охана, який є відкритим геєм.

В Україні після початку повномасштабного вторгнення росіян також активніше почали обговорювати ухвалення змін, які б дозволили укладати реєстроване партнерство як одностатевим, так і різностатевим парам. Влада мала розв’язати це питання ще до 2020 року, бо цей пункт був у плані дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини, підписаному тодішнім президентом Петром Порошенком

Працівники Мін’юсту не приховували, що не робитимуть цього, бо отримали від гомофобних депутатів місцевих рад низку петицій, у яких ті вимагали позбавити прав ЛГБТ-співгромадян.

Соціологічні опитування показують, що 69% українців підтримують ідею того, що ЛГБТ-військові мають користуватися тими самими правами, які передбачені законом для всіх військовослужбовців та членів їхніх сімей.
 
Нагадаємо, що Міноборони з другої спроби побачило в армії ЛГБТ-людей і підтримало реєстровані партнерства. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter