Парламент Грузії у першому читанні схвалив пакет законів, що обмежують права ЛГБТ-людей

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

27 червня, у четвер, парламент Грузії у першому читанні підтримав законопроєкт “Про сімейні цінності та захист неповнолітніх”, а також поправки до 18 інших законів, що обмежуватимуть права ЛГБТ-спільноти в країні.

Про це повідомляє “Эхо Кавказа” (проєкт “Радіо Свобода”).

Фото: AP Photo / Shakh Aivazov

Зокрема, цей пакет законопроєктів включає такі обмеження:

  • заборона на проведення маршів, зборів чи маніфестацій, які мають на меті популяризацію одностатевих шлюбів та інші подібні заходи;
  • заборона на “реєстрацію альтернативного шлюбного союзу”;
  • заборона усиновлення дітей негетеросексуальними парами;
  • заборона будь-яких медичних процедур зі зміни статі;
  • заборона “ЛГБТ-пропаганди” у сфері освіти та медіа, зокрема спеціальна комісія слідкуватиме за тим, щоб у мистецьких творах не пропагувалися одностатеві стосунки чи інцест;
  • заборона на обмеження у використанні термінів “мама” й “тато” у державних установах та приватних компаніях.

Крім того, один із законопроєктів пропонує запровадити нове державне свято в Грузії – День святості сім’ї, який святкуватиметься 17 травня, у той самий день, коли відзначається День боротьби проти гомофобії, біфобії та трансфобії.

Премʼєр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе, коментуючи законопроєкт “Про сімейні цінності та захист неповнолітніх”, заявив, що необхідно “чітко відокремлювати захист прав людини від пропаганди”. 

Раніше Венеційська комісія розкритикувала цей пакет законопроєктів, зазначивши, що його автори проігнорували занепокоєння, висловлені міжнародними спостерігачами, і намагаються проштовхнути його в умовах наближення виборів.

Нагадаємо, що квірофобні закони діють і у Росії. Зокрема, у листопаді 2023 року верховний суд РФ визнав екстремістським “міжнародний громадський рух ЛГБТ”, якого не існує, та заборонив його на території країни. 

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилося 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще у 2013 році, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter