Папа Римський уперше призначив на посаду в Синоді єпископів жінку

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Папа Римський Франциск призначив на посаду заступниці секретаря Архієрейського синоду француженку Наталі Бекварт.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: AP

Бекварт працюватиме в департаменті, який готує великі зустрічі світових єпископів, що проводяться кожні кілька років. Відтепер вона також має право голосу в органі, що консультує понтифіка та обговорює спірні питання в католицькій церкві.

Сестра вже заявила, що її призначення означає “довіру до жінок у церкві”. Також вона розповіла, що під час останнього Синоду було багато прохань про призначення жінок на керівні посади в католицькій церкві. 

Папа Франциск і Наталі Бекварт. Фото: Getty Images

Окрім Бекварт Папа Франциск призначив Сатію Саммарію, яка працюватиме адвокатом у Ватиканському апеляційному суді. 

Як наголошують журналісти, до цього часу жінки працювали в синодах лише як спостерігачі та консультанти.

Нагадаємо, що на початку січня Папа Римський Франциск офіційно дозволив жінкам виконувати функції міністрантів – виголошувати читання Євангелія на месі, прислуговувати біля вівтаря і брати участь у роздаванні причастя під час богослужіння.

Відомо, що з 2013 року, відколи Франциска обрали Папою, він зробив чимало заяв щодо становища жінок у церкві. Так, він закликав визнати багатовікове домінування чоловіків і сексуальне насильство щодо жінок. До цього він відкрито почав говорити про те, що в католицькій церкві існують випадки сексуальної експлуатації та знущань духовенства з черниць. 

Також два роки тому в Німеччині, де близько 53% з понад 23-мільйонної католицької громади є жінками, започаткували рух “Марія 2.0”. Його членкині вимагали від Папи дозволити їм обіймати всі церковні посади на рівні з чоловіками, виступали за скасування обов’язкової обітниці безшлюбності католицьких священників та проти сексуальних домагань у церкві. 

Фотографія обкладинки: Cath.ch

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter