Пандемія загострила проблему корупції у ЄС – Transparency International

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Пандемія коронавірусу призвела до загострення ситуації з корупцією у країнах ЄС.

Про це свідчить опитування антикорупційної організації Transparency International.

Фото: australiannewsreview.com

Експерти опитали 40 тисяч людей в 27 країнах-членах ЄС з жовтня по грудень минулого року. Майже троє з десяти жителів ЄС повідомили, що платили хабар (6%) або використовували особистий зв’язок для доступу до державних послуг (29%). Це, за розрахунками соціологів, еквівалентно понад 106 мільйони людей.

Найвищий рівень хабарництва у сфері охорони здоров’я зафіксували у Румунії (22%) і Болгарії (19%). Особисті зв’язки найчастіше використовують у Чехії (54%) та Португалії (46%). Окрім цього, у Франції, Польщі та Іспанії 60% і більше респондентів вважають, що їхні уряди не ведуть прозорої боротьби з пандемією. Угорщина і Польща у звіті позначені як країни, що використовують кризу як «привід для підриву демократії» шляхом введення правил, які послаблюють демократичні інститути.

“ЄС часто розглядається як бастіон цілісності, але ці результати показують, що країни у регіоні залишаються вразливими до підступних наслідків корупції. Під час кризи в галузі охорони здоров’я використання особистих зв’язків для доступу до суспільних послуг може бути настільки ж руйнівним, як і хабарі. Життя можуть бути втрачені, якщо залучені до мережі люди отримають вакцину від COVID-19 або пройдуть курс лікування раніше за тих, у кого є більш нагальні потреби. Вкрай важливо, щоб уряди країн ЄС подвоїли свої зусилля для забезпечення справедливого і рівноправного відновлення після тривалої пандемії”, – зазначає голова Transparency International Делія Рубіо.

У половині країн ЄС, як показало дослідження, прем’єр-міністри та члени парламенту вважаються найбільш корумпованими. Інша половина вважає найбільш корумпованими керівників підприємств та банкірів. Водночас довіра до правоохоронців, місцевого самоврядування та судів у регіоні залишається високою, адже понад 60% опитаних повідомили, що довіряють цим інституціям.

Нагадаємо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter