Пам’ятники часів Другої світової війни не підпадають під декомунізацію – Інститут національної пам’яті

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Пам’ятники та надмогильні споруди часів Другої світової війни не підпадають під декомунізацію. Це окремий пункт винятків щодо закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів.

Про це повідомив директор Інституту національної пам’яті Антон Дробович під час круглого столу в Military Media Center.

Фото: Всім

За його словами, закон дозволяє використання символів комуністичного режиму на надмогильних спорудах періоду Другої світової війни як виняток.

Дробович також нагадав, що зірка є старовинним геральдичним символом, тому не підпадає під заборону, а радянський серп і молот, якщо це дозволяє стилістика меморіалу, можна знести. Водночас місцева влада має застосувати інклюзивний підхід щодо кожного конкретного пам’ятника. 

Оскільки більшість пам’яток Другої світової перебуває в поганому стані, то до їхньої реставрації слід підходити, керуючись “історичною правдою, доцільністю і принципом здорового глузду”.

“Можна вийти із ситуації, наприклад, встановивши поруч інформаційний стенд у сучасній стилістиці, на якому можна розмістити фотографії пам’ятника таким, яким він був споруджений, додати QR-коди, додаткову інформацію про похованих тут людей, а самі пам’ятники відреставрувати, подавши написи українською мовою“, – вважає директор ІНП.

На його думку, такий підхід віддзеркалюватиме історичну правду, адже “логіка та головна задача пам’ятника – бути точкою пригадування, точкою пам’яті”. 

Відомо, що в Україні з 2015 року виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зокрема у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їхніх фрагментів стало протизаконним.

Раніше ZMINA писала, що впродовж 2022 року в Україні перейменували 9859 топонімів і демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних із пропагандою російської імперської політики. 

Серед демонтованих пам’ятників 28 присвячено російському письменникові Олександру Пушкіну, чотири – російському полководцю Олександру Суворову, чотири – радянському письменникові Миколі Островському, дев’ять – радянському письменникові Максиму Горькому, один – російській імператриці Катерині ІІ, ще близько 20 пам’ятників та пам’ятних знаків – на честь радянських діячів у період Другої світової війни.

Нагадаємо, що в червні 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики створило раду, яка працюватиме над питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Відтоді органи місцевого самоврядування в діалозі із суспільством мають доходити спільного рішення щодо демонтажу чи перенесення пам’ятників та інших об’єктів радянського минулого й далі координувати його з радою.

Читайте також: Проти активістів, які знесли пам’ятник Пушкіну, порушили справу за “неповагу до суспільства”. Вони вважають неповагою те, що він досі стояв

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter