Пацієнти з ВІЛ запускали мильні бульбашки біля суду, вимагаючи здешевлення препаратів

Дата: 19 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Активісти пацієнтської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД запустили у повітря 227 мільйонів мильних бульбашок під будівлею Київського апеляційного господарського суду. Адже  саме стільки переплатить держава, закупивши брендовий препарат для ВІЛ-позитивних пацієнтів у 2017 році.

Про це Центру інформації про права людини повідомили у благодійній організації “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”.

 За словами учасників акції, монополія на ліки проти ВІЛ “Лопінавір”/”Ритонавір” (торгова назва “Алувіа”) діє в Україні протягом 13 років. Однак, як зауважують експерти мережі, патенти, що захищають препарат і високу ціну, – видані з порушенням законодавства. Скасування двох “вічнозелених” патентів дозволить Україні купувати більш дешеві препарати і лікувати додатково ще 125 тисяч людей із ВІЛ.

 “Ви би купили мильні бульбашки на 227 000 000 гривень? А ось  Україна – купує! Держбюджет витрачає майже половину коштів, виділених на боротьбу зі СНІДом, лише на один монопольний препарат – “Алувія”, ціна якого  – $61 долар за упаковку! Але судді Київського апеляційного суду взмозі зробити так,  що він  коштуватиме лише $18! І ця різниця – життя 125 000 пацієнтів! Ми закликаємо шановних суддів Сотникова, Остапенко та Пантелєенко нарешті стати на бік звичайних пацієнтів і скерувати патенти яким вже 13 років на експертизу – щоб зняти монополію на препарат”, – каже Сергій Дмитрієв, директор з політики і адвокації БО “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”.

 За оцінкою експертів мережі, ці два патенти не захищають науковий прорив: один захищає таблетку стійку до дії температур, другий патент – спосіб прийому препарату. Ці патенти охороняють надприбуткову монополію фармкомпанії і не дозволяють виходити на ринок іншим виробникам.

  Сьогодні держава та міжнародні донори на закупівлю одного лише “Лопінавіру”/”Ритонавіру” витрачають 40% бюджету, передбаченого на всі ліки для ВІЛ+ пацієнтів. А це 19,5 млн доларів щорічно й лише для 26 тис. пацієнтів. У разі скасування патентів та виходу на ринок інших фармвиробників, які б виготовляли чи імпортували генерики, ціна на цей препарат упала б втричі. І ці ліки обходилися б державі та донорам вже в 6 млн дол. щорічно, а безкоштовне лікування змогли б отримувати ще 125 тис. ВІЛ-інфікованих українців.

31 травня 2016 року Мережа ЛЖВ подала до Господарського суду м. Києва позов щодо визнання патентів на комбінацію “Лопінавір”/”Ритонавір” недійсними. Позовні вимоги Всеукраїнської мережі ЛЖВ наступні: оскаржувані патенти не відповідають вимогам законодавства щодо новизни та винахідницького рівня, а монополія компанії-патентовласниці (AbbVie Inc., США) дозволяє їй встановлювати завищену ціну на препарат.

6 березня 2017 року Господарський суд м. Києва відхилив позов, не призначивши навіть експертизу патентів на відповідність вимогам законодавства. Причини відмови: оскаржувані патенти не порушують права або захищені законом інтереси позивача, і, на думку суддів, у випадку скасування патентів ціна на препарат не знизиться. Юристи мережі вважають, що причини відмови є абсолютно необґрунтованими й суперечливими з юридичної точки зору.

11 травня 2017 року представники фармкомпанії до суду не з’явилися, однак подали письмове клопотання про відкладення розгляду справи на 6 місяців. Колегія суддів прийняла рішення задовольнити клопотання відповідача і відкласти розгляд справи на півроку, тобто до 16 листопада.

 Мережа ЛЖВ оскаржила таке необґрунтовано довге відкладення розгляду справи до Вищого господарського суду України. Суд став на бік пацієнтів і скасував рішення апеляційного суду про відкладення розгляду справи на півроку. Нове засідання було призначене на 19 вересня.

Станом на 11.45  відбулося засідання Київського апеляційного господарського суду щодо цієї справи за головуванням судді Сотнікова С. В.

Судді знов не дійшли до розгляду питання по суті та за клопотанням юристів компанії Abbvie перенесли засідання на 4 жовтня 2017 року. Це в котрий раз затягує вирішення питання. А поки держава та міжнародні донори викидають на вітер сотні мільйонів гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter