ОВА: Росіяни встановлюють у Луганську камери з розпізнаванням облич

Дата: 13 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Луганську окупаційна російська адміністрація почала встановлювати камери відеонагляду з функцією розпізнавання облич. 

Про це розповіли в Луганській ОВА. 

Луганськ. Фото: uain.press

Посадовці ОВА не сказали, звідки отримали інформацію про встановлення камер, утім на підконтрольних окупантам місцевих сайтах напередодні з’явилося повідомлення про це. 

Встановлена система нібито дає можливість дізнатися не тільки стать та вік, а й особу людини.

У путінській Росії активно використовують систему розпізнавання облич для “стримування” незгодних з офіційною владою. ZMINA ще до початку повномасштабного вторгнення РФ розповідала про те, що силовики за її допомогою знаходять протестувальників та журналістів, які працювали на акціях. Відомо про такі випадки в Москві, Нижньому Новгороді та Санкт-Петербурзі. 

Торік цю систему використовували й для затримання учасників антивоєнних акцій. 

Нагадаємо, що системи розпізнавання облич застосовують також у Великій Британії, США та Китаї, де декілька років тому камера розпізнала обличчя підозрюваного в злочині серед 60-тисячного натовпу.

Втім, виступають і проти цього. Так, у США міська рада Портленда підтримала заборону купувати або використовувати технологію розпізнавання в громадських місцях.

Останніми роками правозахисники частіше кажуть про те, що без належного врегулювання нові технології можуть становити ризики для права людей на приватність, вираження поглядів, свободу релігії, а також мирні зібрання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter