ООН закликає Росію надати доступ моніторинговій місії до окупованого Криму

Дата: 09 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав російську владу надати доступ моніторинговій місії організації до окупованого Криму.

Про це йдеться в доповіді про стан прав людини на півострові, опублікованій на сайті ООН.

У документі, який складається з дев’яти розділів, експерти описали випадки порушення з боку Росії прав людини в Криму, зокрема права на громадянство, справедливе судочинство, права на життя, свободу і безпеку, права на фізичну і моральну гідність, свободу думки і совісті, свободу вираження поглядів, мирних зібрань, права на культурну та національну ідентичність і традиції, а також прав ув’язнених. 

Згадали в доповіді й про незаконний призов до російської армії на території півострова, в межах якого вже призвали близько 18 900 кримчан. 

Генсек ООН у висновках доповіді вимагає від Росії припинити порушення:

“Я закликаю уряд Російської Федерації забезпечити належний і безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій до Криму, відповідно до резолюцій Генеральної асамблеї, забезпечити безперешкодну свободу пересування між Кримом та іншими частинами України”.

В ООН нагадали й про важливість ефективних розслідувань фактів катувань і викрадень у Криму. Окремо організація закликала припинити переслідування кримських татар на півострові.

У доповіді експерти також підготували рекомендації уряду України, зокрема забезпечити доступ до повного об’єму цивільних прав для внутрішньо переміщених осіб з Криму, повноцінного доступу до банківської системи і виплат, а також сприяти спрощенню процедури реєстрації народжень і смертей для українських громадян на півострові.

Відомо, що доповідь є першим документом Генерального секретаря ООН з прав людини на території тимчасово окупованого Криму. Українська делегація в організації казала про необхідність підготування такої доповіді в одній зі своїх резолюцій, ухвалених наприкінці 2018 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter