ООН випустила доповідь про воєнні злочини у Секторі Гази, в яких звинуватили обидві сторони

Дата: 13 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Незалежна міжнародна комісія ООН, присвячена важкій ситуації на палестинських територіях, включаючи Східний Єрусалимі Комісію створили на спеціальній сесії Ради з прав людини ООН ще 27 травня 2021 року, вважає, що під час військових дій в Секторі Гази, що почались після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, обидві сторони конфлікту скоїли воєнні злочини та злочини проти людяності. 

Про це йдеться у доповіді. 

Руйнування на півночі Гази. Фото: UNRWA

Автори документа вважають, що як атаку ХАМАСу в Ізраїлі, так і подальшу військову операцію Ізраїлю в Газі “не слід розглядати ізольовано”. Цю тезу посадовці ООН вже висловлювали неодноразово. 

“Єдиний спосіб зупинити повторювані цикли насильства, включаючи агресію та відплату з обох сторін, — забезпечити суворе дотримання міжнародного права”, – переконані автори. 

Для підготовки звіту провели інтерв’ю з жертвами та свідками, вивчили матеріали з відкритих джерел, супутникові знімки, судово-медичні звіти та розслідування медіа.

Щодо нападу 7 жовтня, то у доповіді йдеться, що члени військового крила ХАМАСу та інших палестинських збройних груп, серед яких були й палестинські цивільні, “навмисно вбивали, завдавали поранень, жорстоко поводилися, захоплювали заручників і скоювали злочини сексуального і гендерного характеру щодо цивільних як громадян Ізраїлю, так і іноземців.” Таким діям піддавали не лише цивільних, але й ізраїльських солдатів. 

Комісія також виявила моделі сексуального насильства в кількох місцях і дійшла висновку, що ізраїльські жінки непропорційно стали потерпілими від цих злочинів. ZMINA детально розповідала, що зґвалтування жінок могло бути частиною тактики нападу терористів ХАМАСу 7 жовтня. 

Щодо військової операції Ізраїлю в Газі, то автори доповіді також вважають, що відповідальні за неї скоїли воєнні злочини та злочини проти людяності. Величезну кількість жертв серед цивільного населення та масштабне руйнування цивільних об’єктів і життєво важливої ​ інфраструктури у доповіді назвали “неминучими результатами обраної Ізраїлем стратегії застосування сили”.  Влада Ізраїлю переконує, що завдає таких ударів, бо бойовики ХАМАСу ховаються у цивільних будовах. 

Комісія рекомендувала сторонам конфлікту провести обмін заручниками, негайно припинити напади, що призводять до вбивства та каліцтва цивільних, запровадити перемир’я та відшкодувати збитки тим, чия власність незаконно була знищена. Також закликають зробити так, щоб предмети першої потреби, важливі для здоров’я та добробуту цивільного населення, негайно надходили до тих, хто цього потребує.

В Ізраїлі у відповідь на доповідь традиційно заявили про “систематичну антиізраїльську дискримінацію”, а представники ХАМАСу звіт публічно не коментували. 

Нагадаємо, що Міжнародний кримінальний суд хоче видати ордери на арешт прем’єра та міністра оборони Ізраїлю, а також трьох посадовців ХАМАСу. Через це у США вже обговорюють введення санкції щодо суду. 

Зі свого боку в ООН внесли армію Ізраїлю до списку правопорушників, які вчиняють злочини проти дітей. 

Фотографія обкладинки: АР 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter