ООН вимагає від РФ підтвердити смерть у полоні журналістки Вікторії Рощиної

Дата: 23 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Управління Верховного комісара ООН з прав людини вимагає від влади РФ надати підтвердження загибелі в полоні української журналістки Вікторії Рощиної. 

Про це йдеться в заяві організації. 

Фото: Громадське

Росіяни свавільно затримали Рощину в окупованому Мелітополі 3 серпня 2023 року. Журналістка висвітлювала проблеми життя в окупації, а до цього вже проходила через затримання російськими військовими. 

Росіяни після затримання депортували Рощину до Росії. 

“Остання неофіційна інформація про місце перебування Вікторії Рощиної в слідчому ізоляторі російського міста Таганрог датована 8 вересня 2024 року. Ймовірно, її вивезли в невідомому напрямку, і відтоді її доля та місце перебування залишаються невідомими”, – нагадали в ООН. 

Про смерть Рощиною її батьку повідомили російські посадовці. Чоловік отримав листа від міноборони РФ за підписом “В. Кох”, який не повідомив про свою офіційну посаду. У листі йшлося, що журналістка померла 19 вересня 2024 року в російському полоні, втім документів на підтвердження цих слів або подробиць про причину чи обставини її смерті не повідомили.

“Ми закликаємо російський уряд негайно підтвердити її долю та місце перебування… Якщо її смерть буде підтверджена, ми закликаємо до негайного повернення її тіла додому, щоб можна було провести незалежне розслідування причин та обставин її смерті, включно з незалежним розтином”, – мовлять автори заяви. 

Рощина була однією з щонайменше 1672 цивільних українців, яких незаконно утримують у Росії. Серед бранців є 25 журналістів. В ООН вимагають від РФ надати дані про всіх утримуваних людей. 

Нагадаємо, що Рощина була в списках на обмін і, ймовірно, померла під час етапування в “Лефортово”. 

В Україні зникнення та смерть журналістки розслідуватимуть як воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter