ООН та Європарламент закликають покарати Росію за руйнування екології внаслідок війни в Україні

Дата: 04 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Організацію Об’єднаних Націй, Європейський парламент, парламенти держав–партнерів України, міжнародні організації та інституції закликають засудити Росію за руйнування екології внаслідок повномасштабного вторгнення. 

Відповідну петицію на сайті Change.org створила громадська організація UAnimals. 

Фото: mepr.gov.ua

Повномасштабне російське вторгнення заподіює непоправної шкоди екології.

У Міндовкілля підрахували, що бойові дії різної інтенсивності, які відбулися на майже трьох мільйонах гектарів українських лісів, вже призвели до збільшення площ пожеж там у 25 разів, а загалом унаслідок вторгнення 900 заповідних територій перебувають у небезпеці. 

Також унаслідок згорання, наприклад, 100 тонн дизельного палива через удари по нафтобазах розмір завданої шкоди може становити понад 3,6 мільйона гривень.

Окрім цього, росіяни нищать українські пам’ятки природи. До прикладу, у травні на Житомирщині виявили знищений російськими військовими 600-річний дуб. Адміністрація Древлянського природного заповідника, на території якого знаходився дуб, казала, що дерево окупанти підпалили цілеспрямовано. 

Автори петиції з закликом до ООН та Європарламенту, посилаючись на дані Держекоінспекції України, кажуть про :

  • забруднення шкідливими речовинами понад 82,8 тисячі квадратних метрів ґрунту;
  • забруднення понад два мільйони квадратних метрів землі залишками знищених об’єктів та боєприпасів;
  • спалення внаслідок вторгнення понад 680 тисяч тонн нафтопродуктів;
  • 23,2 тисячі гектарів лісу пошкоджено ракетами чи снарядами, а для відновлення деяких лісових масивів знадобиться щонайменше 10 років;
  • руйнування понад 7 мільйонів квадратних метрів об’єктів, у тому числі критичної інфраструктури, що також завдало значної шкоди довкіллю.

“Росіяни окупували 8 заповідників і 12 національних природних парків. Практично 80% території національного парку «Святі гори» було знищено. В окупованій “Асканії-Новій” – гуманітарна криза. За оцінками українських екологів, можуть загинути сотні тисяч і навіть мільйони диких тварин. Водночас через вторгнення Росії в Україну загинуло понад 6 мільйонів домашніх тварин. У квітні українські вчені виявили шар нафти та нафтопродуктів, який займає понад 1000 км2 поверхні Чорного моря. Цей шар є результатом присутності та роботи російської авіації та військових кораблів”, – додають до цього списку екоактивісти. 

Автори петиції просять світ посприяти притягненню Росії до відповідальності за це, зокрема накладенням додаткових санкцій. 

На момент написання новини звернення підписали понад 3,6 тисячі людей. 

Вони вважають, що Росія, окрім інших міжнародних договорів, порушує ще й Конвенцію ООН про заборону військового або будь-якого іншого ворожого використання засобів впливу на навколишнє середовище (ENMOD). 

Нагадаємо, що вся інформація про завдані внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну екологічні збитки має лягти в основу матеріалів для звернення до Міжнародного суду ООН. Для їх оцінювання український уряд уже оновив відповідну методику.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter