На Житомирщині російські військові спалили 600-річний дуб

Дата: 10 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Житомирській області російські військові підпалили 600-річний дуб, що є пам’яткою природи.

Про це повідомили в природному заповіднику “Древлянський”.

Фото: Древлянський природний заповідник

Древлянський природний заповідник – це понад 30 тисяч гектарів землі в межах Народицького району Житомирської області, що була уражена радіонуклідами після аварії на ЧАЕС. Він розташований на південь і схід від селища міського типу Народичі, вздовж річки Уж та її правих приток — Лозниця, Ослів і Звіздаль. Створили його в грудні 2009 року. 

Під час російської окупації ворожі війська обстрілювали цю територію, однак, за словами адміністрації заповідника, 600-річний дуб підпалили цілеспрямовано. 

“Його важко було не помітити: заввишки понад 25 метрів, дерево було огороджене та мало табличку природно-заповідного фонду. Той дуб становив особливу рекреаційну цінність та приносив естетичну насолоду. Щороку він збирав під своїм розлогим гіллям жителів околиці та вабив гостей із різних куточків України. Знищення окупантами таких цінних пам’яток вкотре доводить, що маємо справу з невіглаством і жорстокістю”, – наголосили в “Древлянському”. 

Фото: Древлянський природний заповідник

За оцінками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, загалом унаслідок російського вторгнення 900 заповідних територій перебувають у небезпеці, а це близько 30% площі всіх природоохоронних територій країни. 

Окрім цього, бойові дії різної інтенсивності, що відбулися на майже 3 мільйонах гектарів українських лісів, призвели до збільшення площ пожеж там у 25 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Впливають на екологію й викиди, що спричиняють, наприклад, удари по нафтобазах. Так, унаслідок згорання 100 тонн дизельного палива розмір завданої шкоди може становити понад 3,6 мільйона гривень.

Нагадаємо, що вся інформація про завдані внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну екологічні збитки ляже в основу матеріалів для звернення до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності. 

Задля цього в уряді вже оновили відповідну методику оцінювання збитків.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter