ООН потрібно 993 мільйони доларів для полегшення кризи біженців, спричиненої вторгненням РФ в Україну

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) заявило, що США повинні зберегти фінансування гуманітарних організацій для полегшення кризи з українськими біженцями, у такий спосіб допомогти повернути українців додому.

Про це пише Reuters.

Фото: Beata Zawrzel / NurPhoto

Зокрема, УВКБ ООН потрібно 993 мільйони доларів для фінансування реагування на кризу з українськими біженцями. Загалом організація виділила 600 мільйонів доларів на ремонт будинків і надання допомоги, щоб ті, хто виїхав, могли повернутися додому в Україну. Однак дотепер профінансовано тільки 13% цієї суми. Директор УВКБ ООН в Європі Філіп Леклерк зазначив, що організація приділяє пріоритетну увагу ремонту будинків.

Він зазначив, що більшість українських біженців висловила бажання повернутися додому, проте ракетні удари й невизначені економічні перспективи заважають їм це зробити.

За його словами, в ООН уважно стежать за ситуацією в США, як за основним спонсором організації.

“Держдепартамент повинен отримати додаткові бюджетні можливості, зокрема для допомоги Україні, яка ще не схвалена конгресом. Частина цієї підтримки може бути спрямована УВКБ ООН та іншим агентствам ООН для підтримки українських біженців”, – зазначив Леклерк.

За його даними, США вносять понад 30% бюджету УВКБ ООН. Іншими провідними донорами також є Євросоюз, Німеччина і Японія.

“Нам потрібна та щедрість, яку ми спостерігаємо в усьому світі, щоб продовжувати надавати допомогу Україні, поки триває війна”, – підсумував директор УВКБ ООН у Європі.

Нагадаємо, що станом на липень – серпень 2023 року 63% тих, хто виїжджав за кордон, уже повернулися. З-поміж тих, хто залишився за кордоном, 64% опитаних планують повернутися до України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter