Більше половини українських біженців планують повернутися додому – дослідження

Дата: 19 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Станом на липень — серпень 2023 року 63% тих, хто виїжджав за кордон, уже повернулися. З-поміж тих, хто залишився за кордоном, 64% опитаних планують повернутися в Україну.

Такими є результати дослідження “Вокс Україна”, побудовані на опитуванні соціологічної компанії Factum Group, проведеному у липні–серпні 2023 року.

Фото: Getty Images

За різними оцінками наразі за кордоном перебувають близько 6 мільйонів українських біженців. Більшість з них підтримують зв’язок з Україною та планують повернутися сюди. Багато з тих, хто виїхав навесні 2022 року, вже повернулися.

Більшість із тих, хто повернувся до України, хочуть залишитися, і лише 7% планують виїхати знову.

“Наявність батьків чи дистанційної роботи в Україні, а також краща безпекова ситуація виявилися значущими факторами “тяжіння”, тоді як матеріальні труднощі за кордоном слугували вагомим фактором “виштовхування” з країн перебування”, – йдеться у результатах дослідження.

12% опитаних зазначили, що отримали від української влади інформацію, яка вплинула на їхнє рішення повернутися, і цей фактор суттєво впливає на ймовірність повернення.

Що стосується працевлаштування українських біженців за кордоном, то, за результатами дослідження, 53% з них знайшли роботу. 9% з них працюють онлайн в українських компаніях, а третина – у країні перебування. Водночас 28% працевлаштованих кажуть, що їхня робота за кордоном є менш кваліфікованою, ніж в Україні.

Цільова аудиторія опитування – чоловіки та жінки від 18 до 55 років, інтернет-користувачі. Особи, які до повномасштабного вторгнення Росії проживали в Україні в містах із населенням понад 50 тисяч осіб. Метод та розмір вибірки: кількісне онлайн-дослідження, 1400 респондентів.

Нагадаємо, що впродовж 11 місяців 2023 року з України виїхали 14,1 мільйона громадян, а повернулися до країни 14 мільйонів людей. Тобто різниця між тими, хто виїхав, та тими, хто повернувся, становить менш як 1%: 142 тисячі. Йдеться безпосередньо про кількість перетинів державного кордону українцями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter