Оновлений перелік хвороб, що роблять непридатним до військової служби, містить кілька тисяч діагнозів

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В уряді запустили на погодження зміни до наказу Міноборони щодо військово-лікарської експертизи в Збройних силах України. 

Про це розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Міноборони Оксана Сухорукова в інтерв’ю “Дзеркалу тижня”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: “Урядовий кур’єр”

Порядок проходження ВЛК визначає положення, над змінами якого й працюють фахівці.

За словами Сухорукової, нову редакцію готувала велика група людей з МОУ, КМС, МОЗ, експерти у сфері охорони здоров’я та громадськість. Умови у наказі мають бути прописані детальніше, а захворювання прив’язані до Міжнародної класифікації хвороб – 10. Так, чіткіше прописали критерії, коли стан людини є важким, середнім і легким за групою захворювань. 

“Оновлені критерії містять кілька тисяч діагнозів. У кожній групі захворювань можуть бути як повністю придатні, так і непридатні, залежно від ступеня порушення функцій. Наприклад, якщо в людини виразка була в анамнезі й залишився тільки рубець — придатний. А якщо виразка була ускладнена, було проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунка, то людина є непридатною”, – пояснює посадовиця. 

Таким чином придатних до військової служби розділять на категорії залежно від ступеня функціональності:

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), в ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.

Наостанок Сухорукова сказала, що хотіла б, аби у змінюваних процесах можна було побачити більше людини.

“Війна — це не про білі рукавички. Вона жорстока. Але в будь-якому разі ми маємо залишатися людьми. І в центрі будь-якої політики має бути людина, її честь та гідність. Не людина — для держави, а держава — для людини. Інакше ми побудуємо ще один Радянський Союз”, – підсумувала вона. 

Нагадаємо, що урядовці провели перевірку ВЛК у Києві, результати якої показали порушення, наприклад, спільні огляди чоловіків кількома лікарями. 

З 18 травня 2024 року в Україні набуває чинності закон, згідно з яким усі військовозобов’язані чоловіки мають оновити дані у ТЦК та СП. Посадовці, не чекаючи травня, заборонили надавати консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter