Оновлене законодавство України про нацменшини відповідає міжнародним стандартам – Шмигаль

Дата: 07 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Після отримання статусу кандидата на членство в ЄС Україна оновила законодавчу базу щодо національних меншин, яка тепер відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини.

Про це заявив Премʼєр-міністр Денис Шмигаль у відеозверненні до учасників заходу “Форум національних меншин (спільнот) України: європейська перспектива, діалог, захист прав” у Києві, пише “Укрінформ”.

Фото: “Слово і Діло”

“З перших років після відновлення незалежності Україна дбала про інтереси усіх етнічних спільнот, які тут проживають. Після того, як ми отримали статус кандидата на членство в ЄС, ця робота посилилась і вийшла на новий рівень. У тісній співпраці з європейськими партнерами Україна якісно оновила законодавчу базу щодо національних меншин. Зараз вона відповідає міжнародним стандартам з прав людини”, – зазначив Шмигаль.

Він також уточнив, що за останній рік Верховна Рада ухвалила три закони в галузі політики щодо національних меншин, а також схвалила 10 підзаконних актів для імплементації цих законів.

Крім того, була створена Рада громадських обʼєднань національних спільнот України, яка стала “голосом” 18 національних меншин, що проживають в країні.

Прем’єр-міністр зазначив, що в Україні затвердили державну цільову національно-культурну програму “Єдність у різноманітті”, яка діятиме до 2034 року. За його словами, ця програма спрямована на зміцнення соціальної стійкості, згуртованості та загальнонаціональної єдності українського суспільства.

Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський підкреслив, що становище національних спільнот у країні – це тест не тільки на демократичність, але й на належність країни до цивілізованого світу.

“Піднесення національної самосвідомості українського народу, етнічних українців призвело до піднесення самосвідомості народів, які повʼязали свою долю з Україною.

Велике гасло, яке на початку української незалежності проголосив Народний рух України про те, що євреям в Україні має бути краще, ніж в Ізраїлі, а румунам – ніж у Румунії, стало провідним гаслом для подальшої політики у сфері національних меншин. Я радію, що ми зараз знаходимося на етапі піднесення політики в галузі національних меншин, і це піднесення є висхідним і, я в цьому впевнений, незворотним”, – сказав він.

Нагадаємо, що у грудні минулого року Верховна Рада ухвалила у цілому законопроєкт №10288-1 про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин. 

Цей документ передбачає захист права на використання мов національних меншин України, який забезпечує Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Окрім цього, він гарантує право на використання мови нацменшини в освіті поряд із державною мовою, а також розширює права на використання мов нацменшин у медіа та видавництві.

Приватні виші зможуть вільно обирати мову навчання, яка є офіційною мовою ЄС, втім, разом з цим треба буде забезпечити викладання української як окремої дисципліни.

Представники нацменшин України, мови яких є офіційними мовами ЄС і які розпочали навчання у школі до 1 вересня 2018 року своєю рідною мовою, можуть навчатись у молодшій і середній школі згідно з нормами, що діяли до набрання чинності новими правилами.  

Читайте також: Питання прав національних меншин не має стати перешкодою на шляху України до ЄС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter