Омбудсмана закликають відреагувати на дискримінаційні жарти “95 кварталу”

Дата: 04 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця закликають провести перевірку телеканалу 1+1 через трансляцію новорічного випуску програми “Єдиний квартал 2024”. У ньому творці зі студії “Квартал 95” показали номер про переселенку з нині окупованого Росією Скадовська, через який невдовзі довелось перепрошувати. 

З закликом до Омбудсмана звернулась журналістка та громадська діячка Яніна Соколова

Скриншот відео

Головною героїнею дискримінаційного номера стала “переселенка зі Скадовська”, яка перекручує українські слова, бо нібито ніколи не говорила українською. До прикладу, слово “вивчала” виговорює як “вирчала / вовчара”, або ж замість “позабувала” – “позаблювала”. У цей момент поряд з “переселенкою” сидить “місцевий чоловік”, який закликає її не соромитися та практикувати українську далі, втім, ледь стримує в ці моменти сміх. 

Соколова, коментуючи випадок, нагадала про реакцію Лубінця на факт поширення мови ворожнечі, на який той відреагував, а саме нещодавній скандал з Іриною Фаріон. Тоді Омбудсман звернувся до СБУ через слова мовознавиці про російськомовних бійців ЗСУ у розмові із Соколовою. 

“Радикальні слова націоналістки Ірини Фаріон викликали обурення у Дмитра Лубінця… Зараз Лубінець мовчить, тож я звертаюсь до нього щодо перевірки телеканалу 1+1 та “Кварталу 95″, як він тоді зайнявся перевіркою нашої програми. Тепер не гості, а автори програми ллють антиукраїнські меседжі. Пане Лубінець, я чекаю на вашу реакцію”, – сказала Соколова. 

Соколова нагадала про випадки, коли недоречні та дискримінаційні жарти “Кварталу 95” обурювали суспільство. Мова, зокрема, йде про номери, в яких Україну порівнювали з працівницею комерційного сексу, висловлювались щодо Голодомору, отримання томоса та “жартували” щодо самогубств ЛГБТ-підлітків. 

Лубінець публічно заклик Соколової поки не коментував. 

Своєю чергою творці номера про “переселенку зі Скадовська” вже пообіцяли видалити ролик з ютубу, однак він досі станом на 4 січня 2024 року доступний на платформі та має майже пів мільйона переглядів та понад 3 тисячі коментарів. 

Нагадаємо, що донька композитора В’ячеслава Хурсенка заявила, що “Квартал 95” без дозволу використав пісню “Соколята” для свого шоу. Автори шоу переспівали пісню від імені дружини пса-сапера Патрона. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter