Омбудсмана просять відреагувати на ситуацію з громадянином Таджикистану, якому відмовляють у наданні притулку

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову просять відреагувати на ситуацію з громадянином Таджикистану Комроном Бойматовим. Прикордонники відмовляють йому у в’їзді та погрожують вислати до Туреччини, звідки його можуть депортувати на батьківщину, де чоловіку загрожує ув’язнення. 

Про це повідомили правозахисники проєкту “Без кордонів”. 

Фото: zikua.tv

29-річний Комрон Бойматов прилетів до аеропорту “Бориспіль” 13 липня. Рідні чоловіка мають опозиційні погляди та критикують авторитарний режим Емомалі Рахмона, який обіймає посаду президента країни з 1994 року. Вони мають статус біженців в інших країнах. 

“Сам Комрон навчався останніми роками в Ірані, однак довга рука офіційного Душанбе дотягнулася до нього і там – він був змушений тікати через Туреччину до України”, – розповідають правозахисники. 

Однак українські прикордонники повідомили Бойматову про відмову у в’їзді та плани вислати його назад до Туреччини. 

“Це майже напевно означатиме подальше “ланцюгове” вислання до Тегерана, а наприкінці цього шляху – тюрма в Таджикистані, катування і недоступ до правосуддя”, – зазначають активісти. 

Окрім цього, за інформацією проєкту “Без кордонів”, уже 13 годин чоловіка не годували та обмежили йому доступ до питної води. Доступ до Бойматова мають співробітники Офісу Омбудсмана, яких і закликають відреагувати на цю ситуацію. 

Нагадаємо, за словами правозахисників, Україна не є безпечною третьою країною і Країна, яка є не країною походження іноземця або особи без громадянства., адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. У 2018 році Генеральна прокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Про тиск із боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися тут від переслідувань влади Реджепа Ердогана.

На початку поточного року Україна з порушенням міжнародних норм видала Туреччині двох опозиціонерів Саліха Фідана та Самета Гуре.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter