Омбудсман розповіла, чому не може відвідати полонених моряків у Москві

Дата: 03 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Омбудсман Людмила Денісова не може відвідати полонених українських моряків у Москві, адже в їхній справі досі не визначили слідчого, який прийматиме відповідне рішення.

Про це Уповноважена з прав людини заявила під час брифінгу на форумі з нагоди 70-річчя ухвалення загальної декларації прав людини, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

За словами Денісової, вона розмовляла з російською колегою Тетяною Москальковою щодо відвідування українців.

“Рішення приймає слідчий. Щойно буде відомо його прізвище, я обов’язково звернуся. Як тільки буде отримано дозвіл, я обов’язково поїду до наших моряків”, – зауважила вона.

Також Омбудсман наголосила, що заяви політиків про обмін українських моряків на росіян, що утримуються в Україні за різними обвинуваченнями, не відповідають дійсності:

“Є Женевська конвенція, де чітко визначено статус військовополонених. Ні про який обмін не може бути й мови, адже це особливий статус та особлива модель звільнення”.

Нагадаємо, увечері 25 листопада, коли українські судна проходили через Керченську протоку в Азовському морі, російські кораблі та катери почали переслідування, вимагаючи зупинитись і погрожуючи застосувати зброю.

Згодом російські військові захопили три українські кораблі, поранивши шістьох військовослужбовців. Як повідомив на засіданні РНБО голова Генштабу Віктор Муженко, усього на трьох захоплених суднах було 24 українські моряки, двоє з них тяжко поранені. Також Муженко зазначив, що зв’язок з військовими зник після захоплення кораблів.

27 листопада підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на 60 днів українських моряків. Згодом усіх моряків перевезли в московське СІЗО “Лефортово”, а трьох поранених – до медчастини ізолятора “Матроської тиші”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter