Омбудсман звернувся до ДБР та Нацполіції через силове доставлення чоловіка до ТЦК у Чернівцях

Дата: 05 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини звернувся до Нацполіції та ДБР щодо інциденту, що стався у Чернівцях, де поліціянти жорстко затримали та доставили до ТЦК чоловіка, який не чинив опору. 

З таким закликом Омбудсман виступив у соцмережах.

Напередодні у мережі широко розійшлось відео затримання. У ролику поліціянти підходять до чоловіка та розмовляють. Постраждалий цікавився у силовиків причиною затримання. А коли чує, що за відсутності відмітки про поновлення даних, його можуть доставити туди силою, то повернувся спиною та склав руки. 

Після цього група поліціянтів кидає його на землю, одягає кайданки та садить в авто. Постраждалий сам звернувся до Лубінця. Омбудсман назвав випадок “кричущим”. 

“Подібні факти порушень поліціянтами прав і свобод людини та громадянина потребують належного реагування… Переконаний, особам, які перевищують свої службові повноваження, зневажають права і свободи людини, принижують людську гідність, не місце серед тих, хто покликаний захищати людину від імені держави”, – пише Лубінець. 

Нині у ТЦК та СП, куди доставили чоловіка, не відреагували на випадок. 

Місцеві медіа кажуть, що співробітники ТЦК та СП не вперше затримують цього чоловіка. 

Нагадаємо, що нещодавно на Житомирщині після відвідин ТЦК помер 32-річний Сергій Ковальчук. Його привезли до лікарні з центру комплектування із закритою черепно-мозковою травмою, переломом тім’яної кістки, внутрішньочерепною гематомою та іншими тяжкими ушкодженнями, тож за кілька днів він помер. 

У ТЦК відкидали причетність до смерті чоловіка та списували її нібито на епілепсію. Втім, експертиза спростувала слова керівництва центру про причини загибелі. Справу нині розслідують як умисне вбивство. 

Нещодавно в Кривому Розі в ТЦК також нібито від нападу епілепсії помер чоловік. Рідні кажуть, що його забили в центрі, а епілепсії він не мав.  

Фотографія обкладинки: uazmi.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter