Омбудсман: З тимчасово окупованих регіонів російські військові вивезли вже третину наявних запасів зерна

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованих районів Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей російські військові вивезли приблизно 400 тонн зернових, що становить третину всіх запасів регіонів.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: Andrey Rudakov / Bloomberg
Окрім вивезення зернових, російські військові знищують склади, як, наприклад, нещодавно сталось у Рубіжному, де розбомбили елеватор з більш ніж 25 тисячами тонн пшениці й соняшника. Також на окупованих територіях тероризують фермерів. 

“На Луганщині окупанти створюють “колгоспи” й змушують місцевих фермерів передати в їхню власність власну сільськогосподарську техніку. Через відмову фермера виконати зазначену вище вимогу рашисти розстріляли його будинок”, – розповіла про один з випадків Денісова. 

У Мелітопольському районі на Запоріжжі росіяни скуповують зерно за вдвічі заниженою ціною, а фермерам, які відмовляються співпрацювати, погрожують фізичною розправою та конфіскацією зерна разом із сільськогосподарською технікою. Щодо одного з таких випадків у місті Кам’янка-Дніпровська тамтешня прокуратура вже відкрила кримінальне провадження. Росіяни поцупили з одного із підприємств 61 тонну пшениці та майно, яке вивезли на вантажному транспорті, що також вкрали у фермерів. 

Денісова наголошує, що порушення права власності, погрози щодо вилучення приватної власності, терор, жорстоке та принизливе поводження з мирними жителями на захоплених Росією територіях є порушенням статей 31, 33 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та воєнним злочином.

Росія не приховує, що викрадає зерно та іншу продукцію з тимчасово окупованих територій України. До прикладу, у російському Красноярському краї депутати взагалі вирішили завдяки цьому “поповнити” власний фонд. Про це рішення дізналися після публікації пресслужби Законодавчих зборів Красноярського краю. Після розголосу повідомлення видалили з мережі, однак його копія збереглась у вебархіві. 

Голова тамтешнього комітету з агрополітики Владислав Зирянов заявив, що такий досвід у майбутньому зможуть “успішно впровадити” депутати з інших регіонів РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter