Омбудсман сподівається, що новий Генсек Ради Європи зможе вплинути на ефективність Червоного Хреста

Дата: 27 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець обговорив з новообраним Генеральним секретарем Ради Європи Аленом Берсе нові механізми захисту прав українців, які перебувають як в Україні, так і за кордоном, а також нові структури, які займатимуться аналізом порушень прав українців та реагуватимуть на це.

Деталями зустрічі Омбудсман поділився з кореспондентом “Укрінформу”.

Ален Берсе. Фото: Getty Images

Лубінець став першим Омбудсманом, який зустрівся з обраним цього тижня Генеральним секретарем Ради Європи, швейцарським політиком Аленом Берсе.

“Ми обговорили багато потенційних нових проєктів щодо додаткового захисту громадян України, які знаходяться як в Україні, так і за кордоном України – на території країн Ради Європи. А також окремо порушували питання щодо захисту прав громадян України на території Російської Федерації та на тимчасово окупованій території”, – розповів Лубінець.

Крім того, Лубінець також зустрівся з чинною Генеральною секретаркою – Марією Пейчинович-Бурич. А ще – з Верховним комісаром Ради Європи з прав людини Майклом О’Флаерті. Посадовці обговорили втілення в життя нових механізмів правової підтримки українців.

“Я висловив побажання, щоб у структурі Комісара був створений окремий департамент, відділ, який би займався аналізом порушення прав громадян України. Це – необхідність. Він має розробити конкретні механізми як превенції подібних випадків на майбутнє, так і реакції на порушення прав українців”, – зазначив Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила в цілому проєкт постанови про щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2023 році. 

Роботу Омбудсмана регулює спеціальний закон, стаття 18 якого зобов’язує Уповноваженого щорічно доповідати перед парламентом. Втім, з 2011-го по минулий рік омбудсмани цю норму не виконували. 

Лубінець, за каденції якого представили вже другу доповідь, назвав це “історичним кроком для інституції (Офісу омбудсмана. – Ред.) та всієї країни”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter