Омбудсман просить КС визнати неконституційною частину медреформи про ліквідацію та реорганізацію лікарень

Дата: 06 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася з поданням до Конституційного Суду, щоб той визнав неконституційними окремі положення законів, що стосуються сфери охорони здоров’я, надання медпослуг населенню, а також питань ліквідації та реорганізації лікарень в умовах медичної реформи та боротьби з коронавірусом.

Про це Омбудсман повідомила у власному каналі в телеграмі.

Фото: Reuters

Пандемія коронавірусу, за словами Денісової, показала, наскільки неготовими до таких викликів ані організаційно, ані юридично є більшість державних органів та служб. Складнощі в протидії хворобі, переконує Уповноважена, спричинили й певні законодавчі зміни, а також започаткована у 2017 році медична реформа, що відбувається одночасно з реформами децентралізації та адміністративно-територіального устрою.

У своєму поданні Денісова оскаржує положення законів, згідно з якими органи місцевого самоврядування можуть ухвалювати рішення про припинення, реорганізацію чи перепрофілювання закладів охорони здоров’я самостійно, послуговуючись планом розвитку госпітального округу. Просить Уповноважена визнати неконституційними й положення законів, на підставі яких уряд запровадив карантин. 

“Хоча в цілому введені як парламентом, так і урядом держави обмежувальні заходи з подолання інфекційної хвороби мають виправдану мету – збереження життя та здоров’я людини. Зауважую, що чинне законодавство на час впровадження карантину, а саме Закон України “Основи законодавства України про охорону здоров’я”, закони України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, також виявилося не адаптованим до загрози здоров’ю, що виникла. Про це свідчать як внесені до деяких з них протягом березня-травня 2020 року зміни та доповнення, так і ухвалені інші закони та правові акти”, – каже Омбудсман та підкреслює, що за минулий рік отримала численні звернення від громадян про порушення їхніх прав. 

Нагадаємо, що половина українців вважає обґрунтованими більшість весняних карантинних заборон. Найбільше підтримують громадяни вимогу 14-денної ізоляції для тих, хто приїжджає з-за кордону чи з непідконтрольних уряду територій (72%), а найменше – заборону руху громадського транспорту в населених пунктах (підтримали тільки 8,9%).

Конституційний Суд уже визнав карантинні обмеження, запроваджені владою, незаконними, а наприкінці листопада минулого року суддів також попросили визнати незаконним вибірковий підхід до госпіталізації під час пандемії.

Фотографія обкладинки: EUReporter 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter