Поліція перевірить, чи є дискримінація у висловлюваннях Марцинківа щодо геїв 

Дата: 09 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова попросила керівництво Нацполіції перевірити, чи містять висловлювання мера Івано-Франківська Руслана Марцинківа розпалювання ворожнечі й ненависті щодо ЛГБТ. Йдеться про фразу “Гей не може бути патріотом”, яку він сказав в інтерв’ю “Українській правді” і Йдеться про такий момент з розмови: “Останнє питання. Під час попередньої кампанії на одному з телеканалів вас запитували, чи гей може бути патріотом. Ви тоді сказали, що ні. Уже минуло багато часу, і, можливо, щось змінилося у ваших переконаннях. То чи гей може бути патріотом?” – “Я не міняю свою думку”. – “Озвучте її”. – “Гей не може бути патріотом”.

Про це повідомила пресслужба Омбудсмана. 

Фото: Українська правда

“За інформацією, оприлюдненою в ЗМІ, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків у своєму передвиборчому інтерв’ю вкотре вдався до гомофобної риторики, заявивши, що “гей не може бути патріотом”. Подібні публічні висловлювання вказаної посадової особи є прикладом підбурювання до дискримінації, формування ксенофобських настроїв у суспільстві та розпалювання ворожнечі та ненависті щодо представників ЛГБТІ-спільноти”, – йдеться в повідомленні. 

У ньому також зазначили, що однією з причин формування нетерпимості та ксенофобії щодо ЛГБТ є поширення мови ворожнечі в повідомленнях ЗМІ, а також у заявах публічних осіб.  

Денісова, крім того, нагадала, що українське законодавство зобов’язує кожну людину не зазіхати на права і свободи, честь і гідність інших, а також передбачає обов’язок держави вживати всіх можливих заходів для запобігання та протидії дискримінації.   

Нагадаємо, що член ВО “Свобода” Руслан Марцинків, який став головою Івано-Франківська у 2015 році, вже не вперше вдається до дискримінаційних заяв та ініціатив. У березні цього року він доручив створити в місті намет з боротьби “зі сміттям і циганами”, а у квітні наказав правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовиться, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. У 2018 році Марцинків намагався зігнати учнів та медичних працівників на релігійний захід Української греко-католицької церкви. Також посадовець заявляв, що в місті ніколи не проведуть прайду та що “гей не може бути патріотом”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter