Омбудсман контролює розгляд справи про мобілізацію чоловіка з епілепсією, який помер у перший день служби

Дата: 09 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Одеський обласний територіальний центр комплектування мобілізував чоловіка з інвалідністю, який хворів на епілепсію. Він помер у перший день служби. Смерть чоловіка тепер розслідують за фактом непроведення медогляду військовозобов’язаного.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець

Фото: Depositphotos

Омбудсман розповів, що надіслав запит до спеціалізованої прокуратури у сфері оборони, яка взяла на контроль цю справу. Там проведуть досудове розслідування кримінальних проваджень за фактом смерті чоловіка. Зокрема, розслідуватимуть непроведення належного медичного огляду військовозобов’язаного та невжиття службовими особами своєчасних та необхідних заходів медичної допомоги.

Лубінець також звернувся до органів військового командування щодо посилення контролю та дотримання вимог закону щодо проведення мобілізації, військового обліку громадян та проходження ВЛК.

“Наразі хід досудових розслідувань перебуває на моєму постійному контролі”, – запевнив він.

Уповноважений не зазначив імені померлого і не написав коли трапилася подія, однак інформація про подібний інцидент поширювалася у медіа в серпні 2023 року. Тоді в Одеській області військкомат мобілізував 29-річного чоловіка, на імʼя Борис Глушак, який мав проблеми зі здоров’ям. Чоловік пройшов медкомісію за дві години й одразу опинився у військовій частині. 

Фото: УНІАН

Того ж дня Борису стало зле, його нудило. На ранковому строю в чоловіка стався епілептичний напад і він знепритомнів, однак лікарі так і не надали йому кваліфікованої допомоги. Згодом у нього стався ще один напад. Лікарі констатували смерть.

Речниця Оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк повідомляла, що документи про здоровʼя та придатність чоловіка до військової служби військкомат отримав від працівників лікарні, де той проходив медичну комісію.

Тим часом голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер казав, що Спеціалізована військова прокуратура області розслідує цей інцидент. Тоді його кваліфікували за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) та ч. 4 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що підтриманий Верховною Радою у першому читанні законопроєкт щодо мобілізації дискримінує людей з інвалідністю, хоч міжнародні зобов’язання України не допускають відступ від антидискримінаційних стандартів щодо цієї категорії ні за яких умов.

Аналіз готувала партнерка адвокатського об’єднання AZONES Дар’я Свиридова

Спершу правниця звернула увагу на те, що саме про “право на відстрочку” можна говорити лише тоді, коли йдеться про певні особистісні обставини: це стосується безпосередньо осіб з інвалідністю, тих, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти, захищаючи Україну, звільнених з полону тощо.

Втім, саме коли йдеться про інтереси осіб з інвалідністю, то держава “не просто проявляє милосердя”, але й має зобов’язання, що не зникли навіть під час війни. Свиридова наголошує, що у питанні родичів осіб з інвалідністю не завжди йдеться про постійний догляд, натомість допомогою може бути надання житла, підтримка під час переміщення та фінансування додаткових витрат.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter