Олімпійський сексизм: як українські ЗМІ коментували виступи спортсменок у Пхьончхані

Дата: 15 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Українські ЗМІ некоректно коментували виступи спортсменок на 23-х зимових Олімпійських іграх у Пхьончхані.

На це звертає увагу видання “Повага”.

Так, газета “Сегодня”, запропонувала своїм читачам та читачкам “Голосування за найкрасивішу українську спортсменку на Олімпійських іграх в Пхенчхані”. “Таким чином, газета відволікає свою аудиторію від спортивних досягнень наших спортсменок на Олімпіаді. Оголошення подібних “конкурсів” переводить новинний дискурс в площину суб’єктивних стереотипних уявлень про красу та принижує спортсменок. До слова, “чоловічого конкурсу” оголошено не було”, – пише Єлизавета Кузьменко, авторка публікації.

В очікуванні на виступ української фрістайлістки на лижах з дисципліни могул Тетяни Петрової та слідкуючи за іншими учасницями, коментатор Вадим Шилякін з UA:Перший, що вів пряму офіційну трансляцію, дозволив собі сексистський вислів. “Грайлива норвезька білявка” – так він назвав спортсменку із Норвегії.

Виступ канадійки Жюстін Дефур-Лапойнт він прокоментував так: “Стояла тендітна дівчинка, а далі зробила вираз обличчя, наче хоче когось з’їсти”.

“Коментуючи саме таким чином виступ спортсменок, ведучий знижує цінність спортивних досягнень жінок, зводить все до стереотипних уявлень про “слабшу стать”. Це так званий “доброзичливий сексизм” (“The psychology of prejudice” by Todd Nelson). Такі “доброзичливі сексисти” бажають захищати жінок, вони поважають і захоплюються їхніми ролями матерів і дружин, а також ідеалізують жінок, як романтичні об’єкти кохання. В свою чергу “ворожі сексисти” сприймають жінок як нездатних займати владні позиції. Але сексизм у спорті в будь-якому вигляді неприпустимий”, – зазначає авторка.

Водночас, голова правління Суспільного Зураб Аласанія в коментарі на Facebook зазначив, що за два тижні до Олімпіади для співробітників телекомпанії провели тренінг з недискримінації.

Під час літної Олімпіади 2016 року західні ЗМІ також звертали увагу на сексистські вислови коментаторів, зокрема, на випадки, коли про спортсменок писали насамперед як про дружин або коментували їхній вигляд, а не виступ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter