Олег Сенцов став лауреатом премії Сахарова

Дата: 25 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Лауреатом премії Сахарова “За свободу думки” 2018 року став український режисер Олег Сенцов, ув’язнений у Росії.

Рішення оголосили 25 жовтня в Європейському парламенті у Страсбурзі, написала у Twitter євродепутатка Ребекка Гармс.

 

Раніше Сенцов потрапив до списку фіналістів на отримання премії “За свободу думки” імені Андрія Сахарова. Двома іншими претендентами були Насер Зефзафі, лідер Гірака, масового руху непокори в районі Ріф, Марокко, який бореться з корупцією, пригніченням і зловживаннями владою, та громадські організації, що захищають права людини і рятують біженців у Середземному морі.

На здобуття премії Сенцова висунула група Європейської народної партії в Європарламенті. Церемонія нагородження має відбутися 12 грудня у Страсбурзі.

Від 1988 року Європарламент присуджує премію Сахарова особам та організаціям, які захищають права людини і засадничі свободи. Цьогорічних номінантів оголосили 27 вересня комітети Європарламенту із зовнішніх справ та з розвитку, а також підкомітет з прав людини.

Минулого року лауреатами премії Сахарова стали демократична опозиція і політв’язні Венесуели.

Олег Сенцов засуджений у Росії на 20 років ув’язнення за звинуваченням у підготуванні терактів в окупованому Криму. Режисер відкидає звинувачення. На знак протесту він голодував від 14 травня з вимогою звільнити всіх українців, яких Росія утримує за політичними мотивами. Сенцов припинив голодування 6 жовтня. Він назвав це “вимушеним заходом через загрозу насильницького годування”.

З вимогою негайно звільнити Сенцова до Росії неодноразово зверталися міжнародні організації, західні уряди, митці й активісти в усьому світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter