Окупанти змушують політв’язня Якименка воювати проти України

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти намагаються змусити політв’язня Володимира Якименка взяти участь у російсько-українській війні. Після відмови бранця Кремля йому погрожували, що силоміць заберуть.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала дружина політв’язня Олена Якименко.

Володимир Якименко. Фото Олени Якименко

Вона повідомила, що якщо минулого разу її чоловіка закривали в клубі, то цього разу його змушували йти слухати заклики про те, що потрібно вбивати українців.

“Спочатку двоє співробітників колонії, а згодом ще троє ледве не силоміць змушували Володимира вийти. Чоловік категорично відмовлявся йти, сказавши, що він не терорист, як вони, і що він любить свою країну і не збирається воювати проти свого народу. Дійшло до сильного скандалу, але все ж таки Володимиру вдалося залишитися в бараці”, – написала вона. 

Після відмови чоловіка на його адресу пролунали погрози. Йому сказали, що за третім разом заберуть усіх і він “не відмажеться”.

Вона також повідомила, що в її чоловіка через неспровоковане повномасштабне вторгнення Росії в Україну зіпсувалися відносини з ув’язненими та співробітниками місця несвободи.

“Виникають часті конфлікти, адже в багатьох на війні друзі, рідні, і вони, на жаль, не розуміють, що в цьому українці не винні”, – прокоментувала Олена Якименко. 

Нагадаємо, Володимир Якименко – таксист та активіст “Автомайдану” із села Чаплинка на Херсонщині. Чоловік активно допомагав українській армії на Сході України та кримчанам, які у 2014 році залишали півострів через російську окупацію.

11 червня 2017 року, коли чоловік учергове перетинав адміністративну межу з півостровом, його затримали російські силовики. Вони звинуватили українця в транспортуванні наркотиків, які йому нібито підклав пасажир, та в перші дні катували, щоб отримати зізнання. Незаконний “суд” у Криму дав чоловіку п’ятнадцять з половиною років колонії за ст. 229.1 ч. 4, ч. 3, ст. 30 ч. 5, ст. 228.1 КК РФ.
 
Як відомо, російських вʼязнів почали звільняти для участі в бойових діях в Україні ще на початку березня. Тоді для поповнення лав окупаційних військ росіяни проводили вербувальну роботу серед ув’язнених у виправних колоніях Ростовської області.
 
Раніше ZMINA писала, що керівництво армії РФ займається пошуком потенційних військових у колоніях Тульської області, щоб відправити їх на війну проти України. Вербувальники обіцяють засудженим зняття судимості в обмін на службу терміном три місяці, для рецидивістів або засуджених за особливо тяжкі злочини термін служби становитиме шість місяців. Проте жодних контрактів з охочими не підписують. 
 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter