Окупанти вивозять з Енергодара родини атомників, але самих фахівців не випускають з міста

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Енергодарі Запорізької області російські військові організували так звану “евакуацію” для членів сімей працівників ЗАЕС – найбільшої в Україні та Європі. Водночас персоналу станції виїзд із міста заборонили.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Фото: Getty Images

“Окупаційна влада анонсувала евакуацію людей до Бердянська і Кирилівки на бази відпочинку та готелі. Однак тих, хто погодився, вивезли до Ростовської області та розмістили в наметових містечках”, – йдеться у зведенні Генштабу.

Згодом “Енергоатом” отримав інформацію про підготовку російських окупантів до “евакуації” з міста-супутника Запорізької атомної електростанції близько 3100 людей.

Насамперед йдеться про вивезення 2 700 працівників станції, які підписали контракт з фейковим  АТ “Експлуатуюча організація Запорізької АЕС” або іншим підприємством Росатома, та членів їхніх родин.

Міський голова Енергодара Дмитро Орлов у коментарі “Радіо Свобода” також повідомив, що росіяни вивезли обладнання з медико-санітарної частини, комп’ютерну техніку, документацію, паспортний стіл, який вони розташували в приміщенні ЦНАПу. У місті не працює стаціонарний інтернет, зачинено продовольчі магазини, аптеки. АЗС та банкомати також порожні.

Він також додав, що окупаційна влада вже кілька днів вивозить свою документацію, очікуючи контрнаступу ЗСУ.

Нагадаємо, що 5 травня, у пʼятницю, окупаційна влада Запорізької області оголосила про часткове вивезення жителів 18 тимчасово захоплених населених пунктів.

Пізніше, 7 травня, під виглядом евакуації росіяни почали вивозити до Бердянська та Приморська і жителів тимчасово окупованого Енергодара в Запорізькій області.

Від початку “евакуації” з області, за словами самих окупантів, вдалося вивезти понад 2 тисячі людей, серед яких чимало дітей. У деяких населених пунктах на тлі переміщення закрились аптеки та перестали працювати інші заклади. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter