Окупанти відправили справу громадянського журналіста Аріфмеметова на новий розгляд. Він лишатиметься в СІЗО

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Третій апеляційний суд міста Сочі 23 липня скасував рішення так званого Верховного суду Криму про продовження терміну утримання під вартою громадянського журналіста Османа Аріфмеметова та скерував справу на новий розгляд.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність” з посиланням на адвоката політв’язня Олексія Ладіна, який разом з підсудним брав участь у засіданні через відеоконференцзв’язок із СІЗО Сімферополя.

“Коли проходило продовження варти за клопотанням слідчого, суддя Верховного суду Криму проігнорувала мої відводи та відводи Османа і, власне, він їх не те що не дозволив у нарадчій кімнаті, він їх узагалі не дозволив. Крім того, було порушено право на захист Османа: суд не дав ознайомитися з матеріалами справи. Вважаю, що і ці обставини стали підставою для скасування рішення суду першої інстанції про продовження варти”, – розповів захисник.

Достеменне обґрунтування повернення справи стане відоме після того, як буде готове мотивоване рішення, протягом трьох днів.

Політв’язень перебуватиме до 23 серпня під вартою. Його захист вважає, що суд апеляційної інстанції, скасувавши рішення “суду першої інстанції”, не мав встановлювати термінів утримання під вартою.

“Продовження варти, нехай і не на великий термін, але з ініціативи суду, передбачає той факт, що суд бере на себе невластиві йому функції обвинувачення, тому що суд повинен бути незалежною інстанцією”, – резюмував Ладін.

Як відомо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали помешкання кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Усього затримали 24 особи за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та тимчасово окупованому Криму, але легальній в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”. Наразі невідоме місце перебування Едема Яячикова. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Раніше ZMINA повідомляла, що російські силовики протягом п’яти діб тримали в карцері сімферопольського СІЗО Османа Аріфмеметова.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Зокрема, за ґратами перебувають 10 громадянських журналістів і стрімерів ініціативи “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемедемінов та Ернес Аметов. Ще один, Амет Сулейманов, перебуває під домашнім арештом.

Задля їхнього звільнення Міністерство закордонних справ України оголосило старт довгострокової кампанії на захист журналістів та активістів, які працюють в умовах окупації.

Нагадаємо, у лютому Центр прав людини ZMINA та Кримська правозахисна група оприлюднили інформаційно-аналітичну доповідь про згортання свободи слова в тимчасово окупованому Криму. З кінця лютого 2014 до вересня 2019 року правозахисники зафіксували понад 300 порушень прав журналістів в окупованому Криму.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter